• H1N1 - A fiatalok vannak leginkább veszélyben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Lancet brit orvosi szaklap online változatában csütörtökön megjelent tanulmány alátámasztja, hogy a kórokozó nem annyira virulens, mint először feltételezték, ám egyúttal óvatosságra hívja fel a figyelmet, mert nem zárható ki mutálódása egy veszélyesebb variációvá.

    Mexikóban, a járvány kitörési helyén gyűjtött adatok elemzése alapján elkészült az eddigi legnagyobb tanulmány, amely igazolja, hogy leginkább a fiatalok fertőződnek meg a H1N1-től, ám a halálozás kockázata az idősebbeknél a legmagasabb.

    Hirdetések

    A Lancet brit orvosi szaklap online változatában csütörtökön megjelent tanulmány alátámasztja, hogy a kórokozó nem annyira virulens, mint először feltételezték, ám egyúttal óvatosságra hívja fel a figyelmet, mert nem zárható ki mutálódása egy veszélyesebb variációvá.

     H1N1 - Nagyon jó a magyar vakcina
    Nagyon jó minősítést kapott a H1N1 vírus elleni magyar védőoltás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában - közölte a világszervezet magyarországi irodája az MTI-vel szerdán.
    H1N1 - Nagyon jó a magyar vakcina>>
    Mexikói járványtani kutatók 63 479 ember adatait elemezték, akiket áprilistól július végéig influenzaszerű tünetekkel kezeltek az ország klinikáin. A 6945, teszttel igazolt H1N1-eset 56 százaléka 10 és 39 év közötti embereknél fordult elő.

    Jóval kisebb arányban fertőződtek meg az idősebbek, ami arra utal, hogy a korábban átélt influenzák némileg védenek a H1N1-vírussal szemben. Míg azonban a 20 és 29 év közötti betegeknek 0,9 százaléka halt meg, a 60 és 69 év közötti korosztályban a halálozási arány 5,7 százalékos volt. A tanulmány további adalékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a szezonális influenza elleni korábbi vakcináltság részleges védelmet nyújt.

    A krónikus betegek kockázata nagyobb

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
    Megerősíti azt is, hogy a krónikus betegek kockázata jóval nagyobb: hatszoros arányt állapít meg náluk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt pénteki adatai szerint november 1-jéig 199 országban 482 300 igazolt H1N1 esetet regisztráltak, legalább 6071 haláleset köthető a fertőzésekhez.

    A H1N1-es páciensek száma azonban ennél sokkal nagyobb lehet, mert a betegség lefolyása igen sokszor enyhe, ezért nem fordulnak vele orvoshoz az emberek.

    A szakértők a H1N1 influenzavírus miatti halálozást 0,2 és 1,23 százalék közé teszik a világ különböző részein. A szezonális influenza által okozott halálesetek aránya általában 0,1 százalék körül van, ezért az alsó becslés szerint az új típusú influenza ehhez hasonló veszélyt jelent. Az 1918-as spanyolnáthában a halálozási arány 2,5 százalék volt, ennél mindenképpen enyhébb a mostani pandémia.

    Intenzívebb szakaszban az új vírus terjedése Kínában

    Eddig 36 halálos áldozata van az A(H1N1) influenzának a kínai szárazföldön, és több mint 62 800 ember fertőződött meg az új vírussal a hét közepéig - közölte a kínai média csütörtökön, az egészségügyi tárca előző napi tájékoztatása alapján.

     Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A kutatás részletei >>
    Szerda délutánig 48 órán belül közel 3400 új esetet regisztráltak, közülük 285 volt súlyos, 54 már meggyógyult. Közel 11 millió kínai kapta már meg a védőoltást, és több mint 41 millió vakcina minőségi jóváhagyása történt meg.

    Az ország teljes területén fokozatosan megkezdték a térítésmentes oltást, először a különösen veszélyeztetettek körében.

    Az új vírus terjedése Kínában intenzívebb szakaszba lépett, felgyorsult a fertőződés, a betegek száma rohamosan emelkedik.

     További cikkek az új influenzáról
   • H1N1 - A halálesetek mögött felülfertőződés áll?
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?
   • H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől
   • H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?
   • Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?
   • H1N1 - A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek
   • H1N1 - Életkorok és halálozási arány
   • Az egészségügyi minisztérium szakértői szerint a folyamat a jövő év márciusáig is eltarthat. Kínában kiterjedt kampány keretében végzik az oltást és a lakosság felvilágosítását, a védekezést.

    A média rendszeresen figyelmeztet, de például a repülőgépen is oktató rajzfilmmel intenek elővigyázatosságra.

    Olyan praktikus tanácsokat adnak, mint hogy gyakrabban szellőztessünk, mossunk kezet, és ügyeljünk másokra tüsszentéskor, használt zsebkendőnket a szeméttartóba dobjuk.

    Pekingben a liftek hívógombjait sok helyütt műanyag fóliával takarták le, s óránként tisztítják, fertőtlenítik. Sokan viselnek szájmaszkot.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Kanyarójárvány - Romániában 38-ra nőtt a halálos áldozatok száma

    Kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett.

    A rendszeres edzés jelentősége huszonéves korban

    A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a fiatalkori edzéssel megalapozhatják izomzatukat, hiszen nem mindegy, hogy még 50 éves korukban is képesek lesznek-e sétálni egyet fájdalmak nélkül, és erőlködés nélkül haza tudják-e vinni a szatyrokat a bevásárlásból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA