Megszavazták Obama egészségügyi reformcsomagját

MTI
megjelent:

Az amerikai képviselőház - helyi idő szerint szombaton éjszaka - megszavazta az egészségügyi reformcsomagot, amely a lakosság túlnyomó többségére kiterjesztené a betegbiztosítás rendszerét.

A Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag további 36 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. Az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában, s képviselőházi elfogadása kulcsfontosságú győzelem Obama számára.

A képviselőház szoros voksoláson, 220-215 arányban szavazta meg a tervezetet. Kivétel nélkül a tervezet ellen voksolt a 176 republikánus képviselő, továbbá a konzervatív régiókból érkezett demokrata honatyák.

A biztosítás hiánya
A megfelelő orvosi ellátás hiánya miatt 17 ezer gyerek halt meg az Egyesült Államokban az elmúlt 20 évben, állapította meg a Johns Hopkins Gyermekkórház kutatása. A kórházba kerülő és társadalombiztosítással nem rendelkező gyerekeknél 60 százalékkal magasabb a halálozás, mint a biztosítottaknál.

Előzőleg a reformcsomag hívei komoly engedményeket tettek az abortuszt ellenző képviselőknek, miután az alsóház szombaton olyan törvénymódosítást fogadott el, amely korlátozza az abortuszprogramok közpénzekből való finanszírozását.

Barack Obama elnök - aki szombaton is megjelent a törvényhozásban, hogy a reformcsomag melletti szavazásra bíztassa a képviselőket - "történelminek" minősítette a képviselőházi voksolást, és "abszolút meggyőződésének" adott hangot, hogy a szenátus is követi az alsóház példáját.

47 millió ember a biztosítási rendszeren kívül

Az Egyesült Államok immár csak két lépésre van az egészségügyi reform megvalósításától - jelentette ki Obama (a törvényhozási munka a szenátusi igenlő voksolást követően a két ház által elfogadott tervezetek egyeztetésével folytatódik).

Az Egyesült Államokban jelenleg 47 millió embernek nincs betegbiztosítása, míg további 25 millió alulbiztosított. A reformcsomag kizárná azt is, hogy a betegbiztosító előzetes feltételekkel nyújtson egészségügyi ellátást a biztosítottnak, illetve megtagadja a szerződéskötést a súlyos betegségben szenvedőkkel. A reformokra a következő évtizedben 1,1 ezer milliárdot költenének.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.