• Egyedi baktériumflórája van mindenkinek? - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kutatáshoz 9 önkéntes testén 27 ponton vizsgálták a baktériumflórát. Minden kísérleti alanytól 3 hónap alatt 4 alkalommal vettek mintát.

    Amerikai tudósok feltérképezték az emberi test különböző részén élő baktériumokat. Kiderült, hogy meglepően nagy az eltérés személyenként és testtájanként.

    Hirdetések

      Harc a baktériumok ellen

    A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni.
    Harc a baktériumok ellen>>

    A kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be a Science Express című tudományos lapra hivatkozva.

    A Coloradói Egyetem kutatói szerint eljön az idő, amikor gyógyítás céljára meghatározott testtájakra specifikus mikrobákat fognak beültetni.

    A kutatáshoz 9 önkéntes testén 27 ponton vizsgálták a baktériumflórát. Minden kísérleti alanytól 3 hónap alatt 4 alkalommal vettek mintát. Az eltérések nemcsak személyenként voltak váratlanul nagyok, hanem ugyanannál az egyénnél is eltérőek voltak a baktériumok minden vizsgálatkor.

    100 billió baktérium a testen és testben

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Viszonylag stabil a baktériumflóra összetétele a hónaljban és a talpon, a legkevesebb variáció pedig a szájüregben van. Az egyes testtájakon, mondjuk a homlokon, a fülön, a hajas fejbőrön más-más domináns baktérium található.

    Az amerikai kutatók szerint a vizsgálati eredmények izgalmas kérdéseket vetnek fel. Miért van egészséges embereknek ennyire eltérő baktériumflórájuk? Vajon születésünktől fogva mindannyiunknak saját baktériumkészletünk van? Vagy az különbségek az évek múlásával alakulnak ki? De a legfontosabb kérdés, hogy mi a következménye a baktériumflóra eltéréseinek.

    Az emberi test felületén vagy belsejében 100 billió (billió) baktérium él, ezek egy része fontos szerepet játszik például az emésztésben vagy az immunrendszerben.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Mi van a fogkefén?

    Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

    Antibiotikum - A leggyakoribb tévhitek

    A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA