Új népbetegségek a láthatáron?

Merlin Communications
megjelent:

Jelenleg érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben és laktózérzékenységben szenvedők számának folyamatos emelkedése.

A súlyosabb következmények kialakulásának megelőzése érdekében fontos a betegségek időben történő felismerése, és a speciális diéta betartása.

Cöliákiára utalhatnak
  • dermatitis herpetiformis (szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén)
  • ataxia (akaratlagos mozgások hibás koordinációja), idegbántalmak
  • alopecia areata (foltokban jelentkező kopaszság);
  • pikkelysömör (psoriasis)
  • ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés

Lisztérzékenység. Napjainkban egyre nagyobb számban diagnosztizálnak krónikus emésztési zavarokkal járó gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, hétköznapi néven lisztérzékenységben, illetve tejcukorérzékenységben, más néven laktózintoleranciában szenvedő betegeket.

Mindkét betegség jellemző tünetei a hasfájás, hasi görcsök, puffadás, hasmenés, vagy akár émelygés, ami hosszabb távon fogyáshoz, kedvetlenséghez, ingerlékenységhez vezethet.

Az elmúlt 50 év alatt a cöliákia iránti érzékenység négyszerte gyakoribbá vált. A gluténérzékenység tulajdonképpen nem más, mint egy felszívódási zavar, amikor a szervezet ellenanyagot termel a glutén lebontását végző enzim ellen.

Dr. Balaicza Erika belgyógyász szakvéleménye szerint a betegség azért jelenthet különösen nagy veszélyt az emberi szervezet számára, mert az esetek mindössze 12 százaléka mutat tüneteket, és teszi lehetővé az időben történő felismerést. Érdekesség, hogy a betegség a gyerekeknél a leggyakoribb, az érintettek túlnyomó többsége, 70 százaléka pedig nő.

Világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb a cöliákiában szenvedők aránya, a rejtett, más néven lappangó érzékenyeket is figyelembe véve pedig valószínű, hogy minden századik magyar ember érintett.

A gluténérzékenység többnyire öröklött, cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak mintegy 10 százaléka gluténérzékeny. A szakértő mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a cöliákiában szenvedőknek egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell tartaniuk, azaz nem fogyaszthatnak a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található glutént tartalmazó élelmiszereket.

Laktózérzékenység. A laktózintolerancia rendkívül széles körben elterjedt érzékenység, a világ lakosságának többsége ugyanis érintett. A betegség oka a tejcukrot lebontó enzim, a laktóz hiánya, illetve elégtelen működése. A gluténérzékenységgel szemben a laktóz intolerancia nem igényel szigorú diétát, a teljes tejcukor-érzékenység pedig igen ritka, így nem szükséges feltétlenül a tej és tejtermékek teljes mellőzése. Az érzékenység foka és a tünetek erőssége egyénenként változó.

A betegségek szűrése többféle módon történik. Javasolt a glutén- és laktózmentes élelmiszerek kísérleti jelleggel történő elhagyása, valamint ételnapló vezetése a tünetek megfigyelése céljából. Gluténérzékenység diagnosztizálása esetén gyakran alkalmaznak speciális vizsgálatokat is: vérvételkor a vérben található speciális ellenanyagok kimutatását végzik, míg gyomortükrözés során a vékonybél felső szakaszából vett mintát vizsgálják.

(Merlin Communications)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.