• Az orvosok is tévedhetnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sok nagyszerű orvosi találmányról, gyógyszerről bizonyosodott be évtizedek alatt, hogy bizonyos esetekben életmentő lehet, felesleges alkalmazásuk azonban káros vagy legalábbis hatástalan.

    Nagyon örült mindenki például az antibiotikumoknak, azonban - mint a gyógyszerek általában – az antibiotikum sem csodaszer.

    Hirdetések

    Az antibiotikumokról tudni kell, hogy kizárólag pontos adagolással és orvosi ellenőrzés mellett szedhetők, csakis bakteriális eredetű megbetegedések esetén. Ezek a készítmények ugyanis nem alkalmasak a vírusok megfékezésére.

    Árthat az antibiotikum

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Szemléletváltás kell >>

    Az antibiotikumok felismerését és történetét általában a Fleming által 1929-ben fölfedezett penicillintől számítják. A gyógyszer nagyüzemi gyártásának kifejlesztését követően mikrobiológusok, orvosok és biokémikusok vállvetve kutatták a penicillinnél még jobb és minél szélesebb körben alkalmazható antibiotikumokat.

    Feltalálásuk után adták mindenkinek, hiszen ekkor még nem volt világos, hogy csak a baktériumokkal tudja felvenni a harcot. Ma már létezik gyorsteszt, amely kimutatja, baktériummal vagy vírussal van-e dolgunk. Használata még nem elterjedt a rendelőkben, mert a társadalombiztosítás nem finanszírozza.

    A mai orvosok már azt is tudják, hogy indokolatlan alkalmazásával többet ártanak, mint használnak, hiszen ha kialakul a rezisztencia, nem fog hatni a gyógyszer, amikor pedig szükség lenne rá. Köztudott az is, hogy az antibiotikum a bélflórát károsíthatja, így egyidejűleg javasolt a probiotikumot tartalmazó készítmények szedése is.

    LSD mint gyógyszer

    Drogok és hatásaik
    Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait!
    Tudjon meg többet a drogok és hatásaikat a WEBBetegen!
    Nekünk már alapvető, megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az LSD kábítószer. De nem volt ez mindig így. Volt idő, amikor még lehetséges gyógyszerként tartották számon.

    Arthur Stoll, a Sandoz gyógyszercég alkalmazásában több növényből próbált hasznos vegyületeket nyerni az 1900-as évek elején. 1918-ban sikerült kivonnia az anyarozs gombájából az ergotamint, melyet méhösszehúzó hatása miatt a szülés megindítására és a szülés utáni vérzés megállítására a mai napig használnak.

    Emellett koffeinnel alkalmazva hatásos a migrénes fejfájás ellen, mivel érszűkítő. 1935-ben Albert Hoffman érdekesnek találta az ergotaminre irányuló kutatásokat és 1938-ban egy nikotinhoz hasonló szerkezetű anyagot állított elő belőle, melyet légzésstimulálónak és idegrendszerre ható szernek remélt.

    Az LSD-nek nevezett szerből 25 formációt különített el, ezek egyike sem fejtett ki különösebb hatást. A vegyület borkősavas sóját -25-nek nevezte (ez volt a 25. előállított vegyület), azonban a kísérleti állatoknál csak enyhe méhösszehúzó hatást tapasztaltak és némi nyugtalanságot.

    Egereknél csak mozgászavarok voltak megfigyelhetők. Ám azt észrevették, hogy az LSD-vel kezelt macska retteg az egértől. Ezután Hofmann félretette a szert, majd évek múltán újraszintetizálta farmakológiai kísérleteihez.

     Függőség: mit lehet tenni?

    Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor van baj? >>
    Hallucinogén jellegét akkor fedezte föl, mikor saját magán nyugtalanságot, szédülést, a fényekre való érzékenységet tapasztalt, majd színes képeket látott, miután belélegezhette a szert vagy az ujjára cseppenhetett. Először a Zürichi Egyetemen kezdődtek LSD-vel kapcsolatos vizsgálatok, majd széleskörű kutatási területté lett a szer hatásainak megfigyelése.

    Kipróbálták alkalmazását a pszichológiában, pszichiátriában, majd a hírszerzésben is, ahol igazságszérumot akartak előállítani belőle. 1966-os betiltásáig pszichoterápiás alkalmazására történtek kísérletek, azonban az USA War On Drugs politikája következtében ezek a kísérletek megszűntek, noha jelentős eredményeket hoztak például az alkoholizmus vagy a heroin-függőség kezelésében.

    A Contergan-gyerekek

     Terhesség és gyógyszerszedés
    Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben torzszülöttek lettek. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyeiről >>
    Nagy port vert fel a maga idejében a Contergan-ügy. Ma negyven év felettiek a “Contergan-gyerekek”, akik kéz, láb vagy mindkettő nélkül, torzszülötten jöttek a világra. Egyes feltételezések szerint tragédiájukat az okozta, hogy spóroltak egy gyógyszer alaposabb vizsgálatán.

    A szer Thalomid néven is a patikákba került, és még vagy 20 fajta elnevezésen forgalmazták. A nyugtatószer hatóanyaga a talidomid volt. Kis túlzással univerzális szer volt, hiszen rengeteg tünet enyhítésére, gyógyítására ajánlották. Többek között hányinger ellen is, amin a kismamák kapva kaptak, hiszen számukra nem volt ellenjavallt.

    Sőt, épp voltak az egyik célcsoport. Az 1957-ben forgalomba hozott szer tájékoztatója szerint jól használható köhögés, pánikbetegség, migrén ellen, pszichés traumák esetén nyugtatószerként. Nem terheli a máj anyagcseréjét, és a hányingert is csillapítja. Az összetett hatásának megfelelően sokan szedték, hiszen 4 éven át nem volt vényköteles gyógyszer, így bárki megvásárolhatta orvosi felügyelet nélkül.

    Nem csoda tehát, hogy 1958-ban 20 millió tablettát adtak el havonta. Nemsokára dr. Widukind Lenz orvos-genetikus nyilvánosságra hozta a gyógyszer káros mellékhatásait. Az akkor már egy ideje állatkísérleteken tesztelt hatóanyag, a thalidomid, bizonyítottan súlyos káros mellékhatásokkal rendelkezett.

     Táplálkozás terhesség idején

    Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt. Mire kell még figyelni?>>
    A krimikbe illik a sok fenyegetés, amit ennek következtében dr. Lenz átélt, de a palackból kiszabadult a szellem. 1961. november 27-én a gyógyszert betiltották és nyomozást rendeltek el. Dr. Lenz minden állítása helytállónak bizonyult, közel 15 éves bírósági hercehurca indult meg. Ennek kapcsán - egyedülálló módon - nem a vállalatot, hanem a kutatókat marasztalták el.

    Mintegy 10-12 ezer gyermek jött világra fejlődési rendellenességgel, eltorzult, számos esetben ki sem alakult végtagokkal. Sok időnek kellett eltelnie, mire elkezdtek gyanakodni a Contergan-ra. És még többnek, mire egész pontosan azonosították a hatásmechanizmust. Nem volt kérdéses, hogy végtagtorzulásokat okoz, de mivel a talidomid bonyolult összetételű, sokféle hatást okozó szer, így nehéz volt eltalálni, hogy ezek közül melyik és hogyan felelős.

    Az Aberdeeni Egyetem kutatócsoportja ötven évvel később megoldotta a talányt, megállapítva, hogy a Contergan tabletta hatóanyaga megakadályozta új erek növekedését a fejlődő magzatban. "Sok elmélet keletkezett, de ez az első alkalom, hogy határozottan kimutattuk: a szer érképződés-ellenes hatása okolható a születési rendellenességért" - magyarázta a kutató a BBC-nek. Az ok nagyon egyszerű: a gyógyszert a korai terhesség tünetei miatt a nők terhességük korai szakaszában - főleg az ötödik és kilencedik hét között - szedték a rosszulléteik enyhítésére.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A magzati létnek ebben a szakaszában fejlődnek ki a végtagok, így ez az oka, hogy feltűnően sok végtag-torzult csecsemő jött a világra. Ma 2-3 ezer Contergan-bébi él.

    A Grünenthal vállalat a per után kártérítést fizetett az áldozatok családjainak egy erre a célra létrehozott alapon keresztül, de felelősségét sohasem ismerte el. A még élő Contergan-bébik havi, legfeljebb 545 eurót kapnak a már említett alapból.

    Aki azt hiszi, hogy ezek után a Contergan (Thalidomide) nyomtalanul eltűnt a süllyesztőben, az téved. A www.thalidomide.org honlap adatai szerint többször tapasztalták a már ismert tüneteket, de a gyógyszert a lepra egyik szövődményének, illetve egyes rákfajták gyógyításában mégis alkalmazták.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA