• H1N1 védőoltás: milliók kapták meg, nem észleltek komoly mellékhatást - A WHO kiáll az oltás mellett

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is melegen ajánlja a védőoltást a világjárványos influenza ellen, annak ellenére, hogy a vírus az esetek többségében enyhe betegséget okoz.

    "Minket itt a WHO-ban továbbra is aggasztanak a járvány jellemzői, főleg az, hogy meglehetősen sok a szövődmény és a haláleset" - jelentette ki csütörtökön Fukuda Keidzsi, a WHO világjárványügyi különtanácsadója.

    Hirdetések

     

    A H1N1 védőoltás
    Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai

    "Továbbra is azt látjuk, hogy a komplikációk és halálesetek többsége 65 év alatti betegeknél történik, ami eltér a szezonális influenzától" - magyarázta a szakember. Fukuda megismételte, hogy a komplikációk első sorban krónikus betegeknél, terhes nőknél és egészséges fiatal felnőtteknél jelentkeznek.

    A védőoltással szemben több országban is mutatkozó gyanakvásról szólva Fukuda leszögezte: "a WHO szerint ezek az oltóanyagok nagyon hasznosak a világjárványos vírus ellen."

    "Az esetleges komplikációk, mint például fájdalom vagy duzzanat az injekció helyén a várt arányban jelentkeznek, mely hasonló a szezonális influenzaoltásnál tapasztaltakhoz. A vakcina biztonságossát illetően a jelenlegi tapasztalatok igen jók" - nyilatkozta a szakember.

    A H1N1 vírussal kapcsolatos legfrissebb hírek szerint a vírus szerencsére nem nagyon változott, s ez nagymértékben növeli az oltóanyag hatásosságát. Fukuda azonban hozzátette, hogy amint az emberek többsége védett lesz a vírussal szemben, annak mutálódásával is számolni kell. Felhívta figyelmet arra is, hogy bár sokan úgy vélik, a vírus nem jelentős, még korai leírni a H1N1-et.

    A vírusellenes szerek is hatásosak

     

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. >>Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

    A pandémiás vírus továbbra is érzékenyen reagál a Tamiflura és Relenzára, és csak pár elszigetelt esetben mutattak ki a Tamifluval szembeni rezisztenciát. Mindeddig azonban nem jelentettek olyan esetet, mikor a ritkábban használt Relenzával szemben lett volna a vírus ellenálló. 

    Az oltási kampány a közelmúltban indult el több mint 20 országban, és a WHO szerint a vakcinák egyértelműen biztonságosak. "Mi azt látjuk, hogy ezek a vakcinák nagyon biztonságosak, és sok ember kapta meg őket minden probléma nélkül" - mondta Fukuda.

    A sertésinfluenza abban is eltér a szezonálistól, hogy az északi féltekén nyáron is tartósan fertőzött. Fukuda kiemelte, hogy a világjárványos influenza is erősebben terjed télen, de elismerte, hogy a megfertőzöttek nagy többségének nincs szüksége különleges kezelésre.

    H1N1 és szezonális influenza

    Világszerte végzett felmérések szerint a H1N1 jelenleg a legdominánsabb influenzavírus. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Észak-Amerikában az influenzás megbetegedések 99 százalékáért a pandémiás vírus a felelős.

    Azonban vannak a világnak olyan területei is, ahol a szezonális influenzavírusok - különösen a H3N2 törzs - továbbra is domináns maradt. Észak-Ázsiában továbbra is úgy látják, kevés annak a valószínűsége, hogy a H1N1 átvegye ennek az influenzatörzsnek a szerepét.

    További tudnivalók a H1N1 oltásról

    Fukuda szerint ennek ellenére egyre több jel utal arra, hogy a pandémiás vírus Észak-Ázsiában is fokozatosan átveszi a hatalmat. "A tél közeledtével a világnak azon a részén is egyre dominánsabbá válik a H1N1, és egyre inkább kiszorítja a H3N2 vírustörzset" - nyilatkozta, ám nem bocsátkozott olyan jellegű találgatásokba, hogy a H3N2 vírustörzs vajon teljesen el fog-e tűnni.

    A vírusok ezen családja nagyon sokat fejlődött a tavaly februárban hozott , az idei influenzaoltásról szóló döntés óta. Fenáll annak is a veszélye, hogy ha a tél folyamán valamikor a H3N2 vírus is aktivitást mutat, a szezonális influenzaoltás már nem lesz elég hatékony a H3 vírusok ellen. Ám Fukuda elmondása szerint lehetetlen előre megjósolni, mekkora szezonális influenzavírus aktivitásra kell számolni az idei tél folyamán.

    (WEBBeteg/FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    Középpontban a veleszületett fejlődési rendellenességgel élők

    A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról az Egészségügyi Világszervezet

    Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

    Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO ajánlása a megelőzésre!

    A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A problémára a WHO jelentése hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

    Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a védőoltási héten

    Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek az európai védőoltási héten. A magyarországi helyzetet kiválónak tartják: az oltandó korosztályban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA