A háziorvosok nem mondanak le a H1N1 oltás díjáról

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A háziorvosok csak akkor mondanak le a H1N1 elleni oltásért járó, csaknem kétezer forintról, ha a gyártó is lemond a térítési díjakból befolyó bevéteiről. A WEBBeteg által készített rögtönzött felmérésben résztvevő doktorok felháborodva fogadták az MSZP ez irányú javaslatát.

Nem az oltásért fizetendő, csaknem kétezer forint tartja vissza a pacienseket a H1N1 elleni vakcina beadatásától, hanem az oltóanyagot övező bizonytalan és elhibázott kommunikáció - állítják a WEBBeteg által megkérdezett háziorvosok.

MTA - Szükséges az oltás
A súlyosbodó járványhelyzet miatt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Immunológiai Bizottsága azt javasolja, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.
Minden patikában lesz oltóanyag

Az MSZP csütörtökön azt kérte az oltó orvosoktól, hogy mondjanak le a jogszabály engedte díjról, mondván, ez az összeg sokakat visszatart az oltástól. A javaslat komoly felháborodást keltett a doktorok körében, jóllehet, néhány háziorvos megjegyezte a WEBBetegnek, a szocialista kezdeményezéstől függetlenüleddig sem kértek pénzt a vakcina beadásáért.

Az "ingyenoltók" a praxisuk minél nagyobb átoltottsága érdekében döntöttek így, és nem azért, mert arra kérik őket. Néhányan azt mondták:szívesen lemondanak a díjról, ha a kormány is lemond. A doktorok úgy látják, a vakcinától idegenkedők nem a díj miatt utasítják azt el, hanem amiatt, mert az oltóanyag kapcsán mindeddig nem kaptak senkitől megnyugtató tájékoztatást.

A háziorvosok felháborítónak tartják, hogy politikai haszonszerzésre akarják felhasználni őket, jóllehet, a díjmentességet kezdeményezőknek kulcsszerepük van a lakosság tömeges elszegényedésében.

Az oltóanyag-gyártó Omninvestnek paradox módon a vakcinával kapcsolatos averziók hozhatnak nagy hasznot. A magyarállam és a cég közötti megállapodás értelmében ugyanis a társaság csak a hazai ígények kielégítését követően exportálhatja a vakcinát. Egyelőre úgy tűnik, az oltóanyag iránt külföldön nagyobb a kereslet, mint itthon, így a cég hamarosan eleget tehet a külföldi igényeknek.

Azt jelenleg nem tudni, hogy a - még mindig titkos - szerződés alapján az Omninvest hány adag belföldre szánt szérum legyártását követően indíthatja a hűtőkocsikat a határok felé.
A szaktárca közlése szerint szerdán nyitókészletként a gyógyszertárakba összesen 50.700 ampulla védőoltást szállítottak ki.

Az ÁNTSZ kistérségi intézeteinek az elmúlt két napban 75.900 oltóanyag került kiszállításra az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárából. Ebből a rendelkezésre álló újabb nagy mennyiségből folyamatosan már az új rendelési eljárásnak megfelelően immár a gyógyszertárakhoz közeli kistérségi ÁNTSZ-ek gondoskodnak az eljuttatásról. A több mint 100 kistérségi ÁNTSZ között oszlik meg tehát a 2400 gyógyszertár kiszolgálása, így a rendelést követően 48 órán belül kiszállítható az oltóanyag.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.