• A háziorvosok nem mondanak le a H1N1 oltás díjáról

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    A háziorvosok csak akkor mondanak le a H1N1 elleni oltásért járó, csaknem kétezer forintról, ha a gyártó is lemond a térítési díjakból befolyó bevéteiről. A WEBBeteg által készített rögtönzött felmérésben résztvevő doktorok felháborodva fogadták az MSZP ez irányú javaslatát.

    Nem az oltásért fizetendő, csaknem kétezer forint tartja vissza a pacienseket a H1N1 elleni vakcina beadatásától, hanem az oltóanyagot övező bizonytalan és elhibázott kommunikáció - állítják a WEBBeteg által megkérdezett háziorvosok.

    Hirdetések

     MTA - Szükséges az oltás
    A súlyosbodó járványhelyzet miatt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Immunológiai Bizottsága azt javasolja, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.
    Minden patikában lesz oltóanyag >>
    Az MSZP csütörtökön azt kérte az oltó orvosoktól, hogy mondjanak le a jogszabály engedte díjról, mondván, ez az összeg sokakat visszatart az oltástól. A javaslat komoly felháborodást keltett a doktorok körében, jóllehet, néhány háziorvos megjegyezte a WEBBetegnek, a szocialista kezdeményezéstől függetlenüleddig sem kértek pénzt a vakcina beadásáért.

    Az "ingyenoltók" a praxisuk minél nagyobb átoltottsága érdekében döntöttek így, és nem azért, mert arra kérik őket. Néhányan azt mondták:szívesen lemondanak a díjról, ha a kormány is lemond. A doktorok úgy látják, a vakcinától idegenkedők nem a díj miatt utasítják azt el, hanem amiatt, mert az oltóanyag kapcsán mindeddig nem kaptak senkitől megnyugtató tájékoztatást.

    A háziorvosok felháborítónak tartják, hogy politikai haszonszerzésre akarják felhasználni őket, jóllehet, a díjmentességet kezdeményezőknek kulcsszerepük van a lakosság tömeges elszegényedésében.

    Az oltóanyag-gyártó Omninvestnek paradox módon a vakcinával kapcsolatos averziók hozhatnak nagy hasznot. A magyarállam és a cég közötti megállapodás értelmében ugyanis a társaság csak a hazai ígények kielégítését követően exportálhatja a vakcinát. Egyelőre úgy tűnik, az oltóanyag iránt külföldön nagyobb a kereslet, mint itthon, így a cég hamarosan eleget tehet a külföldi igényeknek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt jelenleg nem tudni, hogy a - még mindig titkos - szerződés alapján az Omninvest hány adag belföldre szánt szérum legyártását követően indíthatja a hűtőkocsikat a határok felé.
    A szaktárca közlése szerint szerdán nyitókészletként a gyógyszertárakba összesen 50.700 ampulla védőoltást szállítottak ki.

    Az ÁNTSZ kistérségi intézeteinek az elmúlt két napban 75.900 oltóanyag került kiszállításra az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárából. Ebből a rendelkezésre álló újabb nagy mennyiségből folyamatosan már az új rendelési eljárásnak megfelelően immár a gyógyszertárakhoz közeli kistérségi ÁNTSZ-ek gondoskodnak az eljuttatásról. A több mint 100 kistérségi ÁNTSZ között oszlik meg tehát a 2400 gyógyszertár kiszolgálása, így a rendelést követően 48 órán belül kiszállítható az oltóanyag.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA