• H1N1 - Zsarolják az egészségügyi dolgozókat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Cser Ágnes úgy tudja, az egészségügyi dolgozóknak megtiltották, hogy bármilyen információt adjanak a "zsaroló helyzetről". Az EDDSZ átfogó vizsgálatot kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál.

    Fenyegető tartalmú nyilatkozat aláírására kényszerítik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatják be magukat az újinfluenza ellen kifejlesztett vakcinával - állítja a legnagyobb egészségügyi szakszervezet.

    Hirdetések

    A dokumentum minden felelősségét arra terhel, aki visszautasítja az oltást, amit az érdekképviselet elfogadhatatlannak tart, ezért az Országos Epidemológiai Intézet vezetőjéhez, valamint Szabó Máté ombudsmanhoz fordult az ügyben.

      Minden patikában lesz új influenza elleni vakcina

    Minden gyógyszertárban lesz új influenza elleni oltóanyag, ugyanis hétvégére valamennyi patikába szállítanak egy kiinduló készletet - ezt ígérte a keddi kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter. Székely Tamás szerint ez a készlet egy vagy két csomagot jelent, vagyis húsz vagy negyven adag vakcinából áll. A szert bizományban kapják a gyógyszertárak, így csak akkor kell kifizetniük, ha el tudják adni azt.

    A nyilatkozatot az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szerint számos kórházban körbeküldték már. Van, ahol szóban utasítják a dolgozókat arra, hogy kövessék az előírásokat az ápolási igazgatón, vagy az osztályvezető főnővéren keresztül - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke.

    A nyilatkozat szó szerint így hangzik: "Alulírott ... a H1N1 és a szezonális influenza elleni védőoltást - a fokozott veszélyeztetettség ellenére - nem kérem. Tudomásul veszem, hogy influenzás megbetegedésem esetén az ebből eredően bekövetkező - esetleges - saját-, munkatársi-, ellátotti egészség-károsodásokért személyes felelősség terhel."

    Cser Ágnes úgy tudja, az egészségügyi dolgozóknak megtiltották, hogy bármilyen információt adjanak a "zsaroló helyzetről".

    Az EDDSZ ezt az önrendelkezési jog, illetve a szabad vélemény-nyilvánítási jog korlátozásának tartja, ezért átfogó vizsgálatot kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál.

    Azt várják Szabó Mátétól, hogy tárja fel a vissszásságokat, és vizsgálja meg, miért tiltják az egészségügyi dolgozók kapcsolatát a sajtóval - fogalmazott Cser Ágnes.

    Ombudsmanhoz fordultak

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    Az EDDSZ elnöke szerint egy jogállamban nem lehet aláiratni egy ilyen tartalmú nyilatkozatot senkivel, főleg nem akkor, ha nem áll rendelkezésre minden információ a vakcinával kapcsolatban.

    Márpedig a mai napig nem jelent meg olyan hivatalos szakértői vélemény, amely egyértelművé teszi, hogy a vakcina 100 százalékos biztonsággal, mellékhatás nélkül véd a H1N1 fertőzés ellen - mondta Cser Ágnes. hozzátette, továbbra sem tudni, milyen mellékhatásokkal, illetve esetleges szövődményekkel kell számolni, és ezek milyen gyakorisággal fordulnak elő.

     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. 
    A tüdőgyulladás tünetei>>
    Az EDDSZ a nyilatkozat kapcsán szeretne választ kapni ezekre a kérdésekre, ezért Szabó Máté mellett Melles Mártát, az Epidemológiai Intézet főigazgatóját is megkeresték.

    A fejleményekről tájékoztatták Székely Tamás egészségügyi minisztert is, de a tárcavezető eddig nem reagált a levélre.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

    Március végéig nem is lehet megrendelni. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA