• H1N1 - Gyermekhalál Szolnokon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Székely Tamás közlése szerint számos ismert rizikócsoporthoz tartozott az áldozat, akinek sem nemét, sem halálának időpontját nem közölte.

    A szolnoki kórházban meghalt egy 15 éves gyermek, akinél még életében kimutatták a H1N1 vírust - jelentette be az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

    Hirdetések

    Meghalt a beoltott lány

    Rosszindulatú daganata volt annak a 14 éves brit lánynak, aki pár órával azután halt meg, hogy iskolájában beadták neki a méhnyakrák megelőzését elősegítő HPV-oltást.
    Az oltás után rosszul lett >>

    A miniszter elmondta: csütörtökre várható a boncolás eredménye, amely nagy valószínűséggel megerősíti, hogy a H1N1 vírus okozta a gyermek halálát.

    Az egy-hároméveseknek való vakcina forgalomba hozatali engedélyét hétfőn kiadta az Országos Gyógyszerészeti Intézet - emlékeztetett a miniszter, megjegyezve, "az előzetes elképzelésekhez képest a hat hónap és tizenkét hónap közötti gyermekeket nem fogjuk oltani".

    A tárcavezető elmondta, az ő szüleiknek ugyanazt javasolják, mint a fél évnél fiatalabbak esetében, azaz hogy az egy háztartásban élők oltassák be magukat, biztosítva ezzel a legkisebbek védelmét.

    Szabolcsban az ukrajnai járvány növelte a védőoltás iránti igényt

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>
    Az új influenzavírus okozta ukrajnai járvány növelte a védőoltás iránti igényt a határ mentén fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Balogh Irén regionális tiszti főorvos kedden az MTI-vel. A szomszédos országban jelentkező megbetegedések érthetően felerősítették a Nyírségben élők veszélyérzetét, s a korábbinál jóval többen kérnek védőoltást a háziorvosoktól - mondta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-alföldi Regionális Intézete megyei kirendeltségének főorvosa.

    Hozzátette: a nagyobb létszámot foglalkoztató szabolcsi munkáltatóknál is nőtt az igény a dolgozók beoltatására. Balogh Irén adatokat egyelőre nem tudott mondani arról, hogy milyen arányú a megyében a lakosság beoltottsága, az eddigi összesítés számait most várják a háziorvosoktól.

     Kökény Mihály (MSZP): mindenki oltassa be magát új influenza ellen!

    Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke azt kéri, mindenki, aki teheti, oltassa be magát az új influenzavírus ellen. Kökény Mihály kedden ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a szolnoki kórházban meghalt egy 15 éves gyermek, akinél még életében kimutatták a H1N1 vírust, és több rizikócsoporthoz tartozott. A szocialista képviselő szerint az új influenza ötödik áldozata arra hívja fel a figyelmet, hogy nemzeti érdek a járvány elkerülése és az áldozatok számának csökkenése. Azt mondta: a megelőzés eszköze a védőoltás, a magyar vakcina pedig hatásos. Kökény Mihály kitért arra, hogy a védőoltás vényköteles, és a H1N1 elleni vakcinából minden patika kap bizonyos mennyiséget.
    A regionális tiszti főorvos az MTI-nek cáfolta azt az információt, amely szerint új influenzavírussal fertőzött betegeket ápolnának a szabolcsi kórházakban. Hangsúlyozta: az ÁNTSZ nyilvántartása szerint két influenzás ember szorult a héten kórházi ápolásra, de a tőlük levett minta vizsgálata kizárta, hogy a H1N1 vírus szerepet játszott volna betegségük kialakulásában.

    A főorvos kitért arra is, hogy a megyei tisztiorvosi kirendeltség az ukrajnai járvány következtében jelenleg csak egyéni óvintézkedéseket tart szükségesnek Szabolcsban. Azt javasolják, hogy aki teheti, ne utazzon Ukrajnába, vagy ha az mindenképpen szükséges, akkor előtte oltassa be magát. 

    Az új vírus elleni védőoltást egyébként mindenkinek ajánlják, hiszen a védettség hiányában esetleg kialakuló betegség súlyos következményekkel, halállal is járhat. A szakemberek fontos egyéni óvintézkedésnek tartják a tömeges helyek kerülését és az általános higiéniai követelmények betartását is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza - Egyre több kórházban van látogatási tilalom

    A járvány miatt országszerte egyre több intézményben rendelnek el látogatási tilalmat - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA