• Új influenza: 60 ország vásárolna tőlünk oltóanyagot

    Szerző:
    WEBBeteg

    Eddig hatvan ország jelezte a H1N1 vírus elleni magyarországi vakcina gyártójának, hogy szívesen vásárolna az oltóanyagból.

    Az Omninvest azonban csak a hazai igények maradéktalan kielégítése után juttat vakcinát a határon túlra, egyelőre egyetlen ampullányi szert sem szállítanak külföldre - közölte a pilisborosjenői cég szóvivője kedden az MTI-vel.

    Hirdetések

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>
    Németh Zsolt elmondta: bár tudomásuk van arról, hogy az Ukrajnában rohamosan terjedő járvány miatt hirtelen "megugrott" a hazai patikai igény, a készletezésben esetlegesen jelentkező problémákat nem az Omninvesten kell számon kérni.

    A szóvivő magyarázatként hozzátette, hogy cégük a patikai forgalomba szánt oltóanyag teljes mennyiségét legyártotta már, a gyógyszertárakba azonban nem ők, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet szállít.

    Németh Zsolt közölte, hogy - korábbi ígéretüknek, illetve kapacitásuknak megfelelően - Pilisborosjenőn heti 500 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát tudnak előállítani. A gyártás zökkenőmentesen, folyamatosan halad, ám hogy pontosan hol tartanak most, s mikorra áll rendelkezésre a korábbi megállapodásnak megfelelően a magyar lakosság számára igényelt 6 millió adag szérum, arra Németh Zsolt nem tudott azonnali választ adni.

     Szerbiában terjed az új típusú influenza

    Szerbiában terjedőben van az új típusú influenza - hétfő estig 169, a H1N1 vírus által megfertőzött személyt regisztráltak az országban. A belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a betegek 20 százaléka az előző héten kapta meg a betegséget. A fertőzöttek zöme általános és középiskolás. Az eddigi egyetlen halálos áldozat viszont egy idős nő, aki október 21-én a közép-szerbiai Kragujevácon halt meg. A fertőzöttek majdnem fele, 72 ember külföldi utazás során szerezte a vírust. A betegség elsősorban Közép- és Kelet-Szerbiára terjed ki. A lakosság betegség elleni oltása még nem kezdődött meg, jelenleg az oltóanyag beszerzése folyik, s a kormányfő és egészségügyi minisztere hétfői megbeszélésén úgy döntöttek, hogy ezt felgyorsítják. A lakosság eközben fél: tömegével vásárolják az egészségügyi maszkokat abban a reményben, hogy azok megvédenek a fertőzéstől. Sok településen már teljesen kiürültek a raktárak, s bár az egyetlen szerbiai gyártó naponta 55-60 ezer álarcot készít, a keresletet nem tudja kielégíteni. Ráadásul a sebészeteken használt, illetve az úgynevezett járványügyi (ezüstszűrővel kiegészített) maszkra nincs is szükség, sőt viselésük néha kifejezetten káros. A fertőzés elleni védekezéshez szakemberek szerint tökéletesen elegendő egy közönséges gézmaszk, az orvosi maszkok pedig egyszeri viselésre valók, amit azonban vásárlóik zöme nem tud.

    Az esetleges külföldi értékesítéssel kapcsolatban a szóvivő megjegyezte: eddig 60 ország jelezte, hogy vásárolna a Magyarországon előállított, H1N1 elleni oltóanyagból, ám az Omninvest csak a hazai igények maradéktalan kielégítését követően juttat vakcinát a határokon túlra. Németh Zsolt nem kívánt nyilatkozni arról, hogy készült-e lista a külföldi igényekről, s ha igen, milyen "sorrendet" állítottak fel leendő vásárlóik körében.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csupán annyit jegyzett meg: a magyar lakosságnak szánt 4+2 millió adag, új influenza elleni vakcina legyártása után az az ország kap először a szerből, amelyik előbb fizet. Azt már most is lehet tudni, hogy az Európai Unióba nem szállít, s nem is fog szállítani az Omninvest - közölte Németh Zsolt.

    A cég szóvivője csaknem egy hónapja arról tájékoztatta az MTI-t: a piac lefedettsége, illetve az eljárás drágasága miatt nem kezdeményezi a pilisborosjenői cég, hogy uniós engedélyt kapjon az általa gyártott oltóanyag. Hozzátette, hogy mivel öt nagy, influenza elleni vakcinát gyártó multinacionális cég áll szerződésben az uniós országok kormányaival, értelmetlen volna az Omninvestnek betörnie erre a piacra, ráadásul fel kellene vállalniuk egy két évig tartó, több tízmillió forintba kerülő engedélyeztetési eljárást.

    Németh Zsolt közlése szerint cégük négy évvel ezelőtt már kilépett a nemzetközi piacra: több, harmadik világbeli országnak - közöttük Vietnamnak és Indonéziának - adták át a szezonális influenza elleni vakcina gyártási technológiáját.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza - Egyre több kórházban van látogatási tilalom

    A járvány miatt országszerte egyre több intézményben rendelnek el látogatási tilalmat - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA