• Férfi és női infarktus: van különbség?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kanadai kutatók szerint csak mítosz, hogy a nők másképpen érzik meg az infarktus tüneteit, mint a férfiak. Vizsgálatuk nagy feltűnést keltő eredményeit a Kanadai Szívgyógyászok Kongresszusán ismertették.

    Az orvosi szakirodalomban sokat írtak arról, hogy a koszorúér-betegség tünetei a két nem tagjai között nem azonos módon jelennek meg. A doktorok részben ezzel magyarázták azokat a különbségeket is, amelyek a nő és férfi betegek egészségügyi ellátásában ugyancsak megfigyelhetők.

    Hirdetések

     Szexuális élet szívinfarktus után
    A szexuális tevékenység hasonlóan hat, mint bármely más mozgásforma, mivel a pulzusszám, a légzésszám és a vérnyomás is emelkedik. Kérdezze meg orvosát, mikor biztonságos újra elkezdeni a szexuális életet.
    Teljes életet élhet >>
    Az orvosok egy része, de a kiváltképp a média régóta hangsúlyozza, hogy a szívroham miatt kórházba kerülő nőket a mentő később viszi az őrzőszobába, ott a személyzet kisebb figyelemmel foglalkozik velük, és ritkábban kapják a legkorszerűbb kezelést.

    Ezt sokan és gyakorta azzal magyarázták, hogy a nők panaszait az orvosok nem veszik komolyan, úgy vélik, hogy az infarktus okozta mellkasi fájdalom csak hisztéria. Ha aztán a beteget megvizsgálják, kiderül a háttérben megbújó súlyos betegség, de addigra hosszú idő telhet el, ami a kezelés hatékonyságát jelentősen csökkentheti.

    A másik magyarázat az volt, hogy a nők infarktustünetei különböznek a férfiak által tapasztalt jelenségektől. Egy amerikai vizsgálat 2003-ban azt sugallta, hogy szívinfarktus esetén sok nő nem is tapasztal mellkasi fájdalmat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Martha Mckay és munkacsoportja úgy vélte, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Megállapították, hogy szívkatéteres vizsgálatkor a koszorúér tágítása közben - amikor az érbe bevezetett ballont fölfújják, hogy az ér visszatáguljon - a betegek ugyanolyan fájdalmat éreznek, mint a szívroham perceiben. A kanadai kutatók az EKG folyamatos figyelése közben kérdezték betegeiket, hogy mit éreznek a ballon fölfújása idején.

    A vizsgálat azt mutatta, hogy a beavatkozás idején a férfiak és a nők ugyanolyan arányban érezték azt a mellkasi fájdalmat, amely a koszorúér elzáródásához hasonlító, félelmetes rosszullét. A nők ezen túlmenően a férfiaknál gyakrabban tapasztaltak torokba, állba kisugárzó fájdalmat is.

    A kutatók kiemelték, hogy a nők gyakran másképp fogalmazzák meg rosszullétüket, mint az erősebb nem képviselői, de az infarktusos panasz lényege mindkét csoportban a mellkasi nyomás, szorítás. Ebben a férfiak és a nők között lényeges különbség nincsen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Miért magas a koleszterinszintem?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

    Az érszűkület rizikófaktorai - Előzze meg a súlyos betegségeket

    Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

    Tart az infarktustól? Így előzheti meg!

    Az infarktusnak számos rizikófaktora van, amelyeket ismerve és kezelve jelentősen csökkenthető a bekövetkezés esélye. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a legfontosabb megelőző vizsgálatokról beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA