• H1N1 - Hogyan kerül a vakcina a patikákba? Van elég hűtőkocsi?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kárpáti Zsuzsa elmondta: rendkívül nagy a patikák érdeklődése a H1N1 vírus elleni vakcina iránt. Rengeteg megrendelést kapnak, de sok gyógyszertár csak egy dobozzal rendel - egy dobozban 20 adag oltóanyag van -, amelyet Budapestről, hűtőautóval kell leszállítani sokszor a határ melletti megrendelő gyógyszertárba.

    Három plusz szállítóautót állítanak be keddtől az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél, hogy teljesíteni tudják a határmenti patikák újinfluenza elleni oltóanyag megrendelését - mondta az intézet főigazgatója a Független Hírügynökségnek hétfőn.

    Hirdetések

    Kárpáti Zsuzsa azt is közölte, hogy a 3 plusz kocsi kifejezetten 4 megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye ellátását segíti.

     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul.
    A tüdőgyulladás tünetei>>
    Kárpáti Zsuzsa elmondta: rendkívül nagy a patikák érdeklődése a H1N1 vírus elleni vakcina iránt.

    Rengeteg megrendelést kapnak, de sok gyógyszertár csak egy dobozzal rendel - egy dobozban 20 adag oltóanyag van -, amelyet Budapestről, hűtőautóval kell leszállítani sokszor a határ melletti megrendelő gyógyszertárba.

    Ezért is állítják be a 3 plusz kocsit, hogy ezeket az igényeket is minél gyorsabban teljesíteni tudják.

    A H1N1 vakcina esetében az EKI, a gyógyszer nagykereskedőkhöz hasonlóan látja el a megrendelő patikákat az oltóanyaggal.

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    A patikák a vakcinát csak európai uniós recept ellenében, maximum 1930 forintért árusíthatják, tehát például ukrajnai receptre nem adhatnak el oltóanyagot.

    A térítésmentes vakcinákat a krónikus betegek és a kijelölt veszélyeztetett csoportok nem a gyógyszertárakban, hanem a háziorvosuktól kérhetik, ők pedig nem az EKI-től, hanem az ÁNTSZ helyi intézeteitől kapják meg.

    Térítésmentes oltás a 14 éven aluliaknak

    Hétfőn küldi szét a hivatalos értesítést az oktatási tárca arról, hogy az új influenza terjedése miatt novemberben a hazai oktatási és nevelési intézményekben is térítésmentesen beoltják a 14 éven aluli gyerekeket, valamint az oktatási intézmények dolgozóit.

    A vakcina beadásához szükséges hozzájárulási engedélyt az adott oktatási intézmény küldi ki a szülőknek, enélkül nem adhatják be a szérumot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az oltások beadását a gyermek-egészségügyi ellátás, illetve az adott oktatási intézmény egészségügyi dolgozói végzik. Mindezt az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, ezért a következő napokban a kistérségi intézet tiszti főorvosa megkeresi az intézmények vezetőit, iskolaorvosait és védőnőit, hogy tájékoztassa őket a szervezett oltás jelentőségéről, valamint a lebonyolítás részleteiről. Így például ismertetik azt, miként fogják biztosítani az oltóanyagot, hogyan fogják ütemezni és miként kell mindezt dokumentálni.

    Az oktatási és kulturális miniszter, valamint az egészségügyi tárca vezetője arra kéri az intézmények vezetőit, támogassák, hogy minél hamarabb beoltsák a gyerekeket, illetve az oktatási dolgozókat az influenza ellen - zárul az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Meningococcus B vakcina - Mikor lehet újra hozzájutni az oltáshoz?

    A Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány. A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.

    A HPV elleni oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban, és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA