• Újraélesztés a temetőben - A férfi a klinikai halál állapotában volt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy fekvő emberre figyeltek fel a sírok között, odamentek hozzá és megállapították, hogy nincs keringése és nem lélegzik. Rögtön megkezdte a házaspár az újraélesztést. Mindkettejük egészségügyi dolgozó.

    Szolgálaton kívüli mentőápoló és nővér felesége élesztett újra egy férfit vasárnap délután az újpesti, Megyeri Temetőben.

    Hirdetések

     Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább>>
    Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a férfit a klinikai halál állapotából hozta vissza az egészségügyben dolgozó házaspár.

    Egy fekvő emberre figyeltek fel a sírok között, rögtön odamentek hozzá és megállapították, hogy nincs keringése és nem lélegzik - mondta a Független Hírügynökségnek Esztergomy Gergely mentőápoló, aki a feleségével együtt ment ki elhunyt szeretteik sírját meglátogatni sokakhoz hasonlóan, Mindenszentek napján.

    Életmentés eszközök nélkül

     Hirtelen szívhalál
    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról >>
    Semmilyen eszközük nem volt, de mégis rögtön elkezdték az újraélesztést és rövid idő alatt a férfi szíve újra vert és a légzése is elindult.

    Közben értesítették a mentőket, akik a már stabil állapotú beteget a további szükséges ellátás után kórházba szállították - mondta az életmentő mentőápoló.

    Esztergomy Gergely elmondta: teljesen kiszámíthatatlan, hogy szolgálaton kívül mikor kerül hasonló helyzetbe a mentős.

    Állampolgári, alkotmányos kötelesség a mentés bármilyen helyzetben, ráadásul őket a szakma is köti. Eszközök nélkül is hozzákezdenek, ha arról van szó.

      Az újraélesztés ABC-je

    Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. Vizsgálat, légútbiztosítás (A-átjárható légutak), befúvásos lélegeztetés (B-befúvásos), mellkaskompressziók (C-compression).
    Az újraélesztésnek pontos algoritmus szerint kell megtörténnie, mely a továbbiakban, lépésről-lépésre kerül ismertetésre.
    A beteget, ha nem kommunikál, enyhén rázzuk meg és kiáltsunk rá. Ha a beteg reagál (válaszol vagy mozog): hagyjuk a talált helyzetben és azonnal hívjunk segítséget, majd térjünk vissza hozzá. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért és azonnal biztosítsunk átjárható légutakat. 
    Az újraélesztésről bővebben>>

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

    Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel!

    A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások, a fagydaganat és a fagyás. Hogyan előzheti meg és hogy kezelheti a fagyási sérüléseket és a fagydaganatokat?

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA