• A magyar gyógyszerpiac következő öt éve

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyógyszerpiac legnagyobb átalakulását 2007-ben a gyógyszer-gazdaságossági törvény életbe lépése eredményezte. Az IMS Health tanulmánya szerint az ország gazdasági, pénzügyi helyzete a kormányzatot a rendszer tartalékainak felkutatására, racionalizálásra és költségvetési szigorra késztette.

    Egyre kisebb mértékben nő a magyar gyógyszerpiac a következő 5 évben - többek között ez derül ki az IMS Health által készített 2009-2013 közötti legutóbbi előrejelzéséből.

    Hirdetések

    A piac az elemzés szerint évente átlagosan 5,8 százalékkal nő majd, szemben a 2007-es törvényi változások előtti 16,5 százalékkal. Az elemzés megjegyzi: a negatív hatások ellenére sok más iparággal ellentétben a gyógyszerpiac, ha korlátozott mértékben is, de növekedni képes ágazat maradt.

    A gyógyszer-gazdaságossági törvény hatásai

    A gyógyszerpiac legnagyobb átalakulását 2007-ben a gyógyszer-gazdaságossági törvény életbe lépése redményezte. Az IMS Health tanulmánya szerint az ország gazdasági, pénzügyi helyzete a kormányzatot a rendszer tartalékainak felkutatására, racionalizálásra és költségvetési szigorra késztette.

      Gyógyszerkereső

    A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát,
    esetleg valamely tulajdonságát!
    Tudjon meg róla többet! >>

    Ennek eredményeképp a törvény alapján extra adókat vetettek ki a gyógyszergyártókra, korlátozták a gyógyszerfogyasztást, olyan intézkedéseket hoztak, amelyek az olcsóbb termékek felé terelték a forgalmat, és csökkentették számos gyógyszer támogatását. Az előrejelzés szerint a következő 5 évben nem várható változás ebben a tendenciában, tehát marad a központi költségvetési szigor.

    Az előrejelzés szerint az eladott gyógyszerek mennyisége terén 0,7-2,3 százalék lesz a növekedés a következő 5 évben, ami kisebb mint 2007 előtt, amikor átlagosan 2,8 százalék volt. A tanulmány szerint a készítmények árának növekedése is alacsony szinten marad 2009 és 2013 között, éves átlagban 3,9 százalék lesz.

    A vény nélkül kapható készítményekre hatott leginkább a válság

    Az elemzés szerint a gyógyszerpiacon belül a vény nélkül kapható készítmények forgalma érezte meg leginkább a válságot, a csökkenő vásárlóerő miatt ezen a területen lassult leginkább a növekedés.

    A kiskereskedelmi forgalomra viszont kevésbé hatott válság, ráadásul az előrejelzés szerint ezen a területen azért is lesz nagyobb növekedés, mert idősödik a népesség és ezzel együtt több gyógyszert fogyaszt majd: a 65 éven felüliek száma 2013-ra 2009-hez képest csaknem 4,5 százalékkal emelkedik majd, miközben az ország teljes népessége csökkenni fog.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyógyszertárak gazdálkodása is megérzi majd a forgalom csökkenő növekedését. A tanulmány szerint az egyre alacsonyabb átlagárak leginkább a kisebb forgalmú, vagy kisebb településeken lévő patikákat veszélyeztetik.

    Az IMS Health tanulmánya szerint 2009 és 2013 között változni fog az egyes népbetegségekhez kapcsolható gyógyszerek aránya. Az előrejelzés szerint például jelentósen nő majd a dohányzás és az azzal összefüggő megbetegedések kezeléséhez használt készítmények, illetve a daganat-ellenes és immunmodulátor szerek forgalma.

    Tovább csökken viszont a szív- és érrendszeri gyógyszerek piaci részesedése, amely főleg az alacsony árak miatt már hat éve tart. Ezeknek a készítményeknek így is a legnagyobb az aránya a gyógyszerpiacon, csaknem 20 százalék.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    Álgyógyszerek: belehalhatunk?

    Terrorszervezetekhez is jut abból a nem kevés bevételből, amely a hamis gyógyszerek eladásából származik. Az Interpol szerint valószínűleg az Al-Kaida is nagyobb összegekhez jut az álpirulák révén.

    A koleszterincsökkentők piaca

    A koleszterinszint csökkentők dobozforgalma 2007-ig évről évre 20 százalékot meghaladóan növekedett. A gyógyszergazdaságossági törvénynek köszönhetően azonban a dinamikusan fejlődő piac stagnált, majd jóval kisebb mértékben növekedett, mint korábban – derül ki a Szinapszis Kft. WEBBeteg kérésére készített legfrissebb elemzéséből.

    Elsősorban a fiatalok bíznak a homeopátiás gyógymódban

    A homeopátiás készítmények piaca évről évre dinamikusan fejlődik és a fiatalok körében egyre elfogadottabb gyógymódnak számít, ugyanakkor a lakosság nagy része még nem rendelkezik tapasztalattal és hozzáállása is semleges – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

    52 ezer forint egy átlagos magyar éves gyógyszeradagja

    A 2007-es év csökkenése után 2008-ban ismét többet költött a lakosság gyógyszerekre, bár a korábban feltételezettekhez képest alacsonyabb mértékben. A 2008-as gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA