Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nem lélegezhetünk fel akkor sem, ha elhagyja hazánkat a világjárvány, a pandémiát okozó H1N1 vírus ugyanis még csaknem 3 évig fenyegeti a lakosságot.

A szakemberek szerint az újinfluenzával párhuzamosan a szezonális vírus hatásaival is számolnunk kell, amelyek együttesen fokozott veszélyt jelenthetnek.

H1N1 vakcina: először az amerikaiaknak
Az Egyesült Államok addig nem adományoz világjárványos influenzavakcinát szegény országoknak addig, amíg saját lakosságának legveszélyeztetettebb csoportjait be nem oltotta, jelentette ki csütörtökön a washingtoni egészségügyi miniszter.
A gyártás nem a terv szerint halad

A szakemberek szerint még körülbelül 2-3 évig a szezonális influenza, és a H1N1 együtt betegítheti meg majd a lakosságot, egy azonban biztos: a H1N1 nem szorítja ki a szezonális influenzát a közeljövőben. Nem csupán az új vírustörzs, az új H1N1 jár nagyszámú megbetegedéssel és szövődményekkel, hanem a szezonális influenza is, ezért a jövőre érkező influenza elleni oltások már mindkét vírus ellen védettséget adnak majd.

Az influenzavírus gyakori mutációra hajlamos, ezért az oltóanyag minden évben új törzseket tartalmaz, ebben jövőre az egyik az új H1N1 lesz. A déli féltekének most indul a szezonális vakcina gyártása, ebben már az új H1N1 is szerepel – tudta meg a Webbeteg Labancz Lászlótól, a Sanofi Pasteur Sales és Product Managerétől.

Az influenzás megbetegedések utólag lehetetlen védekezni, ha pedig már megfertőzte a szervezetet, az első tünet fellépése után 48 órán belül kell alkalmazni ahhoz, hogy valóban kezelhető, és gyorsabb, enyhébb lefolyású legyen a megbetegedés. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója úgy véli, a szezonális influenza elleni védőoltás a lehető legjobb megoldás, hiszen az általa kiváltott immunválasz a legnagyobb védettséget jelenti a szervezet számára.

A tények ellenére azonban sokan félnek a védőoltásoktól, így az átoltottság meglehetősen alacsony. A laikusok ugyanis azt gondolják, hogy a vakcina beadása után is megbetegedhetnek - jegyezte meg az oltási szakember.

A forgalomban lévő vakcinák mindegyike csupán egy inaktivált vírust, vagy annak egy meghatározott részét tartalmazzák, így azok semmilyen influenzás megbetegedést nem okozhatnak – állítja a Sanofi Pasteur szakembere. Az esetleges allergiás reakciók száma is elenyésző, ráadásul lefolyásuk enyhe, az esetleges bőrpír vagy kisebb duzzanat a tűszúrás helyén 48 óra alatt teljesen elmúlik, a védőoltás okozta immunreakció azonban akár több éven át is védettséget adhat.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.