• Most a Lokin a világ szeme - A sportorvos szemszögéből

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kisebb sérülés szinte minden élsportoló életében előfordul, de sajnos az is benne van a pakliban, hogy tragikusan ér véget a pályafutás. A sportsérülésekről Dr. Varga Lehelt, a DVSC-TEVA csapatorvosát kérdeztük.

    A sérülések vizsgálata

    Az analízis egy komplett laborból, 12 elvezetéses EKG-ból áll, majd anamnézist vesznek fel. Ez utóbbi nagyon fontos, „kifaggatják” a sportolót arról, volt-e a családban bármilyen előzménye a szívbetegségeknek, ő maga fáradt-e el edzésen, meccsen annyira, hogy abba kellett hagynia a mozgást, stb.

    Hirdetések

     

      A hiányzók
    Most, amikor a DVSC-TEVA labdarúgói a  Bajnokok Ligájában szerepelnek, az egész ország sportrajongóit izgatja, hogy ki sérült, kinek sikerül felépülnie a soron következő viadalra. Ami biztosnak tűnik: Szűcs István, Kiss Zoltán, Fodor Marcell, Mirszad Mijadinoszki, Mészáros Norbert, Bernáth Csaba, Bíró Péter, Mohl Dávid, Máté Péter és Feczesin Róbert játékát nélkülözni kell - mondta el Dr. Varga Lehel, a Loki csapatorvosa. Az utóbbi időben nagyobb nyilvánosságot kapott hirtelen szívhalálról (emlékezzünk csak Kolonics Györgyre, Fehér Miklósra) az orvos elmondta: minden sportolónál végeznek kötelező sportorvosi vizsgálatot, 18 év alatt félévente, alatta évente.
    Ebből az orvos kialakít egy képet, amelynek függvényében játszhat a sportoló. Ezek után még mindig marad egy kockázati tényező, amit a sportolónak kell vállalnia.

    Ahhoz, hogy az orvos még pontosabb képet kapjon, komoly vizsgálatokra lenne szükség (szívkatéter, MR stb.). Varga Lehel úgy fogalmazott: a sejtekbe nem lehet belelátni.

    Ő maga is tagja a Sportegészségügyi Szakmai Kollégiumnak, és többször téma volt a hirtelen szívhalál. Kardiológusokkal is egyeztetve az ajánlásuk szerint a mostani gyakorlaton (vizeletvizsgálat, labor, EKG) nem szükséges változtatni.

    Az ok lehet az is, hogy a szív hirtelen extrém terhelést kap, itt pillanatok, másodpercek döntenek. A szervezet elektrolit háztartása akár csak egy kis folyadékhiánytól felborul, meleg is van, a szív nem kap elegendő tápanyagot, ami a működéshez kell.

    Az esetek nagy részében valószínűleg az ion-egyensúly borul fel, a szív összezavarodik és megáll. A boncolás nem mutat eltérést.

    Felkészítés a BL erőpróbáira

     Ízületi porckopás
    Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha ízületi gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak. Az ízületi porckopásról részletesen>>
    Csapatorvosi szempontból a Bajnokok Ligája nem jelent más munkát, de jobban oda kell figyelni, ha lehet, még alaposabban, még precízebben „karban tartani” a játékosokat. Az orvosnak az edzésen is el kell tudnia hárítania minden vészhelyzetet, mentőt hívni akár, hiszen mentőautó készenlétben csak a meccseken van. Az MLSZ minden egyesületnek adott egy defibrillátort, amely kifejezetten orvosi használatra készült, abban a reményben, hogy így életeket menthetnek meg.

    Az, hogy mikor nem játszhat egy játékos, nagyon sok tényezőtől függ. Itt a játékos-tulajdonos-edző-orvos négyszögben kell megtalálni a helyes arányt, hiszen van, aki 80%-os teljesítménnyel is nélkülözhetetlen a csapatának, míg egy sérülés egyértelműen jelenthet kötelező pihenőt is, amikor nincs tere a mérlegelésnek.

    Itt a csapatorvos tapasztalata nagy segítség. Bizony előfordul - tette hozzá Varga Lehel -, hogy a játékos nem őszinte az orvossal, annyira játszani akar. A pályafutása alatt arra is volt példa elvétve, hogy a javaslat ellenére is fűre lép egy-egy focista.

    Emlékezetes eset volt, amikor Bíró sérült az Újpest elleni meccsen: a csapatorvos már a mozdulatán látta, hogy nem fog tudni tovább játszani. Apróbb problémák akár rehabilitációs edzéssel vagy maguktól is helyrejöhetnek.

    Sérülten is a pályán?

      Cikkek a témában
   • A hirtelen szívhalál
   • Mi növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát?
   • A köszvény - okok, tünetek és életmód
   • Combnyaktörés: végzetes is lehet
   • Ínszalagszakadás
   • Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
   • A stressz a hirtelen szívhalál fő oka
   • Mi a teendő szívinfarktus esetén?
   • Női szívinfarktus: mások a tünetek
   • A szívinfarktus és tünetei
   • Az EKG és a terheléses EKG
   • Vannak módszerek arra, ha valaki sérülten is pályára akar lépni. Ha csak a fájdalom a gátja a focizásnak, akkor az orvos megvizsgálva a pácienst dönthet úgy is, hogy Lidocain-injekcióval játszhat.

    Ez olyan esetekre igaz, amikor nincs kockázata a kezelésnek. Ilyenkor a játék természetesen nem ronthatja tovább a már meglévő kisebb sérülést.

    Az élsport már régen túl van az egészséges határon, ennek ellenére az oda vezető út abszolút az egészség szerves része. Az, aki leáll a versenysporttal, nem véletlenül kezd akár egy évig tartó levezetésbe. A szervezet olyan felpörgetett állapotban van, csúcsra van járatva évekig (emésztőrendszer, légzőszervek, kiválasztás), hogy valahogyan vissza kell állnia a normális működésre.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA