• Most a Lokin a világ szeme - A sportorvos szemszögéből

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kisebb sérülés szinte minden élsportoló életében előfordul, de sajnos az is benne van a pakliban, hogy tragikusan ér véget a pályafutás. A sportsérülésekről Dr. Varga Lehelt, a DVSC-TEVA csapatorvosát kérdeztük.

    A sérülések vizsgálata

    Az analízis egy komplett laborból, 12 elvezetéses EKG-ból áll, majd anamnézist vesznek fel. Ez utóbbi nagyon fontos, „kifaggatják” a sportolót arról, volt-e a családban bármilyen előzménye a szívbetegségeknek, ő maga fáradt-e el edzésen, meccsen annyira, hogy abba kellett hagynia a mozgást, stb.

    Hirdetések

     

      A hiányzók
    Most, amikor a DVSC-TEVA labdarúgói a  Bajnokok Ligájában szerepelnek, az egész ország sportrajongóit izgatja, hogy ki sérült, kinek sikerül felépülnie a soron következő viadalra. Ami biztosnak tűnik: Szűcs István, Kiss Zoltán, Fodor Marcell, Mirszad Mijadinoszki, Mészáros Norbert, Bernáth Csaba, Bíró Péter, Mohl Dávid, Máté Péter és Feczesin Róbert játékát nélkülözni kell - mondta el Dr. Varga Lehel, a Loki csapatorvosa. Az utóbbi időben nagyobb nyilvánosságot kapott hirtelen szívhalálról (emlékezzünk csak Kolonics Györgyre, Fehér Miklósra) az orvos elmondta: minden sportolónál végeznek kötelező sportorvosi vizsgálatot, 18 év alatt félévente, alatta évente.
    Ebből az orvos kialakít egy képet, amelynek függvényében játszhat a sportoló. Ezek után még mindig marad egy kockázati tényező, amit a sportolónak kell vállalnia.

    Ahhoz, hogy az orvos még pontosabb képet kapjon, komoly vizsgálatokra lenne szükség (szívkatéter, MR stb.). Varga Lehel úgy fogalmazott: a sejtekbe nem lehet belelátni.

    Ő maga is tagja a Sportegészségügyi Szakmai Kollégiumnak, és többször téma volt a hirtelen szívhalál. Kardiológusokkal is egyeztetve az ajánlásuk szerint a mostani gyakorlaton (vizeletvizsgálat, labor, EKG) nem szükséges változtatni.

    Az ok lehet az is, hogy a szív hirtelen extrém terhelést kap, itt pillanatok, másodpercek döntenek. A szervezet elektrolit háztartása akár csak egy kis folyadékhiánytól felborul, meleg is van, a szív nem kap elegendő tápanyagot, ami a működéshez kell.

    Az esetek nagy részében valószínűleg az ion-egyensúly borul fel, a szív összezavarodik és megáll. A boncolás nem mutat eltérést.

    Felkészítés a BL erőpróbáira

     Ízületi porckopás
    Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha ízületi gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak. Az ízületi porckopásról részletesen>>
    Csapatorvosi szempontból a Bajnokok Ligája nem jelent más munkát, de jobban oda kell figyelni, ha lehet, még alaposabban, még precízebben „karban tartani” a játékosokat. Az orvosnak az edzésen is el kell tudnia hárítania minden vészhelyzetet, mentőt hívni akár, hiszen mentőautó készenlétben csak a meccseken van. Az MLSZ minden egyesületnek adott egy defibrillátort, amely kifejezetten orvosi használatra készült, abban a reményben, hogy így életeket menthetnek meg.

    Az, hogy mikor nem játszhat egy játékos, nagyon sok tényezőtől függ. Itt a játékos-tulajdonos-edző-orvos négyszögben kell megtalálni a helyes arányt, hiszen van, aki 80%-os teljesítménnyel is nélkülözhetetlen a csapatának, míg egy sérülés egyértelműen jelenthet kötelező pihenőt is, amikor nincs tere a mérlegelésnek.

    Itt a csapatorvos tapasztalata nagy segítség. Bizony előfordul - tette hozzá Varga Lehel -, hogy a játékos nem őszinte az orvossal, annyira játszani akar. A pályafutása alatt arra is volt példa elvétve, hogy a javaslat ellenére is fűre lép egy-egy focista.

    Emlékezetes eset volt, amikor Bíró sérült az Újpest elleni meccsen: a csapatorvos már a mozdulatán látta, hogy nem fog tudni tovább játszani. Apróbb problémák akár rehabilitációs edzéssel vagy maguktól is helyrejöhetnek.

    Sérülten is a pályán?

      Cikkek a témában
   • A hirtelen szívhalál
   • Mi növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát?
   • A köszvény - okok, tünetek és életmód
   • Combnyaktörés: végzetes is lehet
   • Ínszalagszakadás
   • Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
   • A stressz a hirtelen szívhalál fő oka
   • Mi a teendő szívinfarktus esetén?
   • Női szívinfarktus: mások a tünetek
   • A szívinfarktus és tünetei
   • Az EKG és a terheléses EKG
   • Vannak módszerek arra, ha valaki sérülten is pályára akar lépni. Ha csak a fájdalom a gátja a focizásnak, akkor az orvos megvizsgálva a pácienst dönthet úgy is, hogy Lidocain-injekcióval játszhat.

    Ez olyan esetekre igaz, amikor nincs kockázata a kezelésnek. Ilyenkor a játék természetesen nem ronthatja tovább a már meglévő kisebb sérülést.

    Az élsport már régen túl van az egészséges határon, ennek ellenére az oda vezető út abszolút az egészség szerves része. Az, aki leáll a versenysporttal, nem véletlenül kezd akár egy évig tartó levezetésbe. A szervezet olyan felpörgetett állapotban van, csúcsra van járatva évekig (emésztőrendszer, légzőszervek, kiválasztás), hogy valahogyan vissza kell állnia a normális működésre.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Egészségünk biztosítása

    Generali Biztosító

    Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk. (x)

    A helyes fogápolás

    Anaftin Baby

    Gondoskodjon idejében a helyes fogápolási szokások kialakításáról! (x)

    Milyen sport ideális a munkámhoz?

    Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két-három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az...

    Sarkantyú - Hogyan kezelhető?

    A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. A sarok sarkantyú két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél...

    A rendszeres edzés jelentősége...

    A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a...

    Mi a baj a fogyókúrával?

    A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, a diéta befejezése után aztán jön a meglepetés: a fogyókúrára vállalkozók rövid idő...

    Életmódváltás: valóban olyan nehéz?...

    Rengeteget hallunk arról, hogy mit kell tennünk egészségünk megőrzése érdekében, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű áttérni...

    Megtartani könnyebb, mint visszanyerni: az...

    Közismert tény, hogy a túlsúly, illetve az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél nagyobb a felesleg rajtunk, annál...

    Ezek a diákok egy egészségesebb...

    A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) 2006-os alapítása óta a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb nonprofit, közhasznú...

    A vitaminhiány okozta hajhullás

    Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA