• Sok a D-vitamin-hiányos gyerek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A D-vitamin megfelelő mennyisége segít megelőzni számos betegséget, így a fertőzéseket, a diabéteszt és a rák néhány típusát. Arról még vitatkoznak a szakemberek, hogy pontosan mekkora dózis D-vitaminra van szüksége egy gyereknek vagy felnőttnek.

    Minden ötödik, 1 és 11 éves kor közötti amerikai gyerek kevés D-vitaminhoz jut, ezáltal különböző egészségügyi problémáknak van kitéve, beleértve a csontok gyengülését - állapította meg egy most elkészült országos elemzés.

    Hirdetések

    Ebben a korosztályban a fekete gyerekek 90, a spanyolajkúaknak pedig 80 százaléka D-vitamin-hiányban szenvedhet, a "megdöbbentő számok" cselekvésre szólítanak fel - mondta Jonathan Mansbach, az elemzés vezető szerzője, a Harvard Egyetem bostoni gyerekkórházának kutatója.

     A D-vitamin
    A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken.
    A D-vitaminról bővebben >>

    A D-vitamin megfelelő mennyisége segít megelőzni számos betegséget, így a fertőzéseket, a diabéteszt és a rák néhány típusát.

    Arról még vitatkoznak a szakemberek, hogy pontosan mekkora dózis D-vitaminra van szüksége egy gyereknek vagy felnőttnek, az amerikai Orvosi Intézet, mely a kormány tanácsadója egészségügyi kérdésekben, várhatóan jövőre teszi közzé állásfoglalását a kérdésben.

    A mostani elemzést a Pediatrics című szaklap online változatában, hétfőn tették közzé. A tanulmányban egy 2001 és 2006 között végzett, mintegy háromezer gyereket érintő egészségügyi felmérés adatait elemezte Masbach. A D-vitamin szintjét vérmintákból határozta meg.

    Hogyan lehet D-vitaminhoz jutni?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Pediatrics szerkesztőségi cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a D-vitamin-hiány leghatározottabb bizonyítéka az angolkór nevű betegség megjelenése.

    Ennek megelőzésére és kezelésére napi 400 egység D-vitamint javasolnak a szerzők.

    Mansbach, akinek tanulmányát a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) támogatta, vizsgálatai alapján egyetért ezzel az ajánlással.

    Ezt a vitaminmennyiséget négy csésze tejjel vagy sok hal fogyasztásával vehetik magukhoz a gyerekek, de fontos az is, hogy sokat tartózkodjanak a szabadban, mert a D-vitamin akkor termelődik, ha napfény éri a bőrt.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA