Mikor érdemes felvilágosítani a gyereket? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kislányom 12 éves és nem szeretném, ha a barátnőitől szerezné meg a nemi élettel kapcsolatos (esetleg téves) ismereteit. Férfi, vagy női nőgyógyászhoz vigyem, ha már itt az ideje? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A felvilágosítást inkább hamarabb kezdje el, mint későn. Elég idős már a kislány, hogy megértse a lényeget, nem kell túl sok részletet elmesélnie, ne aggódjon.

Szexuális élet: mikor kezdjék?

Napjainkban gyermekeink felgyorsult testi fejlődését tapasztaljuk, miközben a lelki érés egyre inkább kitolódik.
Meddig érdemes várni?

A lényeget mondja el, hogy a kapcsolatuk szorosabb legyen, és bátorítsa a kislányt, hogy bármi kérdése van, szóljon, még akkor is, ha cikinek, lényegtelennek tartja, mert lehet, hogy pont ezen múlik egy fontos dolog.

Nőgyógyászhoz még teljesen felesleges elmenniük. Beszéljenek erről is nyugodtan, hogy amikor szexuális életet fog élni, akkor inkább előbb, mint utóbb el kell menni nőgyógyászhoz.

Mesélje el, hogy ott mi történik majd, hogy ne féljen a vizsgálattól. Nem írja, megjött-e már a menses, de még nem késő.

Ha viszont kb. 15-16 éves korig nem lesz, akkor el kell menni gyermeknőgyógyászati szakrendelésre, ahol bizony sok kislány is megfordul, nem kell izgulni.

Még az egészen kicsi (3-4-5) éves lánykáknak is lehet panaszuk. A vizsgálat a kornak, helyzetnek megfelelő lesz, szűz lányoknál hüvelyi vizsgálat nem szokott történni.

Amennyiben panaszok, vagy vérzészavar lenne, akkor is vizsgálatra lesz szükség. Érdemes minnél hamarabb rászoktatni a lányát a mensesnaptár vezetésére, és azt is beszéljék át, hogy miket fog az orvos kérdezni, hogy semmi se érje váratlanul.

Azt, hogy női, vagy férfi orvoshoz menjenek-e, amikor eljön az ideje, akkor inkább a lányka döntse el. Persze előtte érdeklődni kell az adott kórházban, rendelőben a lehetőségekről.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.