• Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    Székrekedést, széklet visszatartást gyermekkorban testi és lelki okok egyaránt okozhatnak. Az előbbire példa a nem megfelelő étkezés, fizikai inaktivitás, gyógyszermellékhatás, hormonális-, anyagcsere eltérések, gerinc-és bélrendszer elváltozásai. Ezeknek a kivizsgálása és kezelése gyermekorvos feladata.

    Hirdetések

    Székrekedés gyermekkorban

    A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához.

    Hogyan segítsünk a gyereknek?

    A pszichés tényező lehet szorongás, amennyiben idegen helyen nem történik székletürítés. Lehet emellet ún viselkedészavar tünete. Ilyen eltérés gyermekeknél számukra stresszhatás következményeként alakulhat ki. Ez lehet nagyobb megbetegedés (kórházi kezelés) gyermeknél, szülőnél egyaránt, testvér születése, költözés, óvoda-bölcsöde elkezdése vagy egyéb nagyobb változás az életükben.

    Kisebb testvér születése esetén  nem jelent problémát a pelenkára visszaszokás, amennyiben az átmeneti. Ilyenkor biztosítaniuk kell gyermeküket fontosságáról, szeretetükről. Töltsenek együtt több időt, szervezzenek külön programokat, mondják ki nyugodtan szóban is, hogy szeretik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Próbálják meg a következő módszert: jutalmazzák naponta a megfelelő székletürítést piros ponttal, bizonyos számú pont elérésekor pedig kisebb ajándékkal. Ezt előre beszéljék meg, hogy pontosan hogyan fog történni, hány pont váltható be ajándékra. Amennyiben beszékelés történik, ne büntessék, ne beszéljenek róla, hagyják figyelmen kívül.

    Bármely probléma is áll fenn,  a felgyülemlett és besűrűsödött széklet fájdalmas ürítést okoz, ezért a gyermek visszatartja, így ördögi kör alakul ki. Ezért is fontos a mielőbbi kezelés. Amennyiben az előbb részletezett módszer és székletlazító terápia (konzultáljanak ismét gyermekorvossal) együttesen nem hoz javulást, keressenek fel gyermekpszichológust.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Mit tehet, ha puffad vagy görcsöl?

    Pohárban vagy medencében, alkalmanként vagy rendszeresen - a haspuffadás leküzdése során, hasznos segítőtársak lehetnek a gyógyvizek.

    Hashajtó készítmények - Okosan bánjunk velük!

    A székletürítés egy reflexszerű mechanizmus, melynek során a részt vevő izmok működését a széklet mennyisége és állaga indítja be. Ha a székletürítés folyamata zavart szenved, az nemcsak kellemetlenségeket, de komolyabb szövődményeket is okozhat. Ezért fontos, hogy csökkent ürítés esetén cselekedjünk. Ilyenkor rendszerint valamilyen hashajtó hatású készítményhez vagy praktikához folyamodunk.

    A székrekedés veszélyei és kezelése

    Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami Ön számára optimális, az lehet, hogy másnak nem az.

    Nagyon kínos: napok óta haspuffadás gyötör, mit tegyek? - Az orvos válaszol

    Miért van az, hogy sokszor alig eszek és akkora a hasam, mintha két hónapos terhes lennék. Roppant kínos, amikor társaságban vagyok és szélgörcsökkel kell küzdenem. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

    Biztos tippek székrekedés ellen

    A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.

    Időskori székrekedés - Kiváltó okok és kezelési módszerek

    Az időskori székrekedés igen sokakat érintő probléma: egyes felmérések alapján a Nyugat-Európában élő, 60 év feletti korosztály több mint 30 százaléka érintett. A székrekedés (mind általánosságban, mind az időskori formáját tekintve) lehet elsődleges és másodlagos. Utóbbi hátterében mindig valamilyen kiváltó ok, leggyakrabban valamilyen akut vagy krónikus betegség, vagy gyógyszerszedés szerepel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA