Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

"Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Székrekedést, széklet visszatartást gyermekkorban testi és lelki okok egyaránt okozhatnak. Az előbbire példa a nem megfelelő étkezés, fizikai inaktivitás, gyógyszermellékhatás, hormonális-, anyagcsere eltérések, gerinc-és bélrendszer elváltozásai. Ezeknek a kivizsgálása és kezelése gyermekorvos feladata.

A pszichés tényező lehet szorongás, amennyiben idegen helyen nem történik székletürítés. Lehet emellet ún. viselkedészavar tünete. Ilyen eltérés gyermekeknél számukra stresszhatás következményeként alakulhat ki. Ez lehet nagyobb megbetegedés (kórházi kezelés) gyermeknél, szülőnél egyaránt, testvér születése, költözés, óvoda-bölcsöde elkezdése vagy egyéb nagyobb változás az életükben.

Kisebb testvér születése esetén nem jelent problémát a pelenkára visszaszokás, amennyiben az átmeneti. Ilyenkor biztosítaniuk kell gyermeküket fontosságáról, szeretetükről. Töltsenek együtt több időt, szervezzenek külön programokat, mondják ki nyugodtan szóban is, hogy szeretik.

Próbálják meg a következő módszert: jutalmazzák naponta a megfelelő székletürítést piros ponttal, bizonyos számú pont elérésekor pedig kisebb ajándékkal. Ezt előre beszéljék meg, hogy pontosan hogyan fog történni, hány pont váltható be ajándékra. Amennyiben beszékelés történik, ne büntessék, ne beszéljenek róla, hagyják figyelmen kívül.

Bármely probléma is okozza a székrekedést, a felgyülemlett és besűrűsödött széklet fájdalmas ürítést okoz, ezért a gyermek visszatartja, így ördögi kör alakul ki. Ezért is fontos a mielőbbi kezelés. Amennyiben az előbb részletezett módszer és székletlazító terápia (konzultáljanak ismét gyermekorvossal) együttesen nem hoz javulást, keressenek fel gyermekpszichológust.

Székrekedés gyermekkorban

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához.
Székrekedés gyermekeknél: hogyan oldja meg a problémát?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

A székrekedés veszélyei és kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Székrekedés
Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.