• Mi lesz a nőkkel háromszáz év múlva?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az úgynevezett Framingham-tanulmány keretén belül Stephen Stearns, az amerikai Yale Egyetem kutatója bő 60 év adatait értékelte ki kollégái segítségével. Munkájukat az amerikai tudományos akadémia folyóiratában publikálták.

    Kétezer-kétszáz nő adatainak elemzése kimutatta: a nők a jövőben valószínűleg kisebbek és testesebbek lesznek, a szív- és érrendszerük azonban egészségesebb lesz, és szülni is korábban fognak, mint ma.

    Hirdetések

    A modern orvostudomány közelmúltbeli vívmányaira alapozva a kutatók manapság kételkednek abban, hogy az ember evolúciója vajon folytatódik-e még ma is. Korábban a betegségeket és a járványokat túlélők, tehát az egészségesek előnyhöz jutottak, ők tudták továbbadni génjeiket. Napjainkban azonban olyan betegségeket is sokan túlélnek, amelyek korábban halálosnak bizonyultak volna, így a kiválasztódás hatása legalábbis alábbhagyott a kutatók egy része szerint. 

    Stearns és kollégái azonban úgy vélekednek, hogy ha a túlélésre nem is, de a szaporodási rátára igenis befolyással lehet a szelekció. Tehát a mai élethez különösen jól alkalmazkodott nőknek több gyerekük lesz, mint társaiknak - előnyös tulajdonságaik ezért fokozatosan elterjednek a lakosságban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Elméletük bizonyítására a kutatók a Framingham-tanulmányhoz nyúltak, amely 1948 óta gyűjti az adatokat a Massachusetts állambeli Framingham kisváros lakosainak egészségi állapotáról és életviteléről. Számos családnál már több generáció is képviselteti magát. Az elemzés során olyan tulajdonságokat kerestek a kutatók, amelyek elsősorban a sokgyerekes asszonyokra voltak jellemzőek.

    Ezek a nők átlagosan kisebb termetűnek és erősebb felépítésűnek bizonyultak, alacsonyabb volt a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk. Ezen kívül hosszabb ideig tartott termékeny életszakaszuk, mint a karcsúbb, magasabb nőké - írta a német Die Welt című lap internetes kiadása a publikációt ismertetve.

    Amennyiben az irányzat további tíz generáción át folytatódna, a XXIV. és a XXV. század női átlagosan két centiméterrel alacsonyabbak és egy kilóval könnyebbek lennének mai társaiknál. Első gyermeküket öt hónappal korábban szülnék, a változókorba pedig tíz hónappal később érnének, mint ma. Ezzel az evolúciós ütemmel egyébként teljesen az átlagnak megfelelően haladna az ember - a legtöbb állatnál és növénynél sem megy gyorsabban a fejlődés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

    Ma már a tojásfogyasztásra buzdítanak

    Rengeteg A-, D- és különféle B-vitaminokat tartalmaz a tojás. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is. Ma már nem tiltanak senkit a tojásfogyasztástól, a benne lévő koleszterinről is kiderült, hogy erre a típusú koleszterinre szüksége van a szervezetnek.

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

    A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA