• A szegényeknek alacsonyabb a koleszterinszintjük

    Szerző:
    WEBBeteg

    Valaha a bőségesen étkező gazdagok vérkoleszterinje lényegesen magasabb volt, mint az alacsonyabb jövedelműeké, akik szűkösen táplálkoztak.

    A hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek megjelenése ezt a helyzetet megfordította - olvasható a Journal of Health and Social Behavior szakfolyóirat legújabb számában.

    Hirdetések

     

    Hasznos linkek

    Ha a "rossz" LDL-koleszterin vérben található mennyisége nagy, az a szív- és érbetegségek megjelenésének egyik legfontosabb kockázati tényezője. Ezért javasolják manapság mindenkinek, hogy laboratóriumi vizsgálatok során ennek az anyagnak a szintjét is meghatározzák a vérben és ha ez emelkedett, igyekezzenek azt csökkenteni.

    Virginia Chang és Diane Lauderdale igen érdekes vizsgálatot végzett annak tisztázására, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet miképpen befolyásolja a koszorúér-betegség keletkezésében nagy jelentőségű koleszterin szintjének alakulását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A szív- és érrendszeri betegségek átvették a fertőző betegségek halált okozó szerepét. A korábbi évszázadokban a legtöbb ember valamilyen fertőző betegségben vesztette el életét, ma viszont a halál legfőbb oka világszerte a koszorúér-betegség vagy az agyi katasztrófa" - mutattak rá a tanulmány szerzői. A kutatók az 1976. és 2004. közötti évek amerikai adatait elemezték. Azt vizsgálták, hogy a halálozás és az emberek anyagi helyzete miképpen függött össze a közben mind több beteg által szedett, hatásos koleszterincsökkentő, sztatin készítmények elterjedésével.

    Azt találták, hogy 1976-ban minden negyedik férfi LDL-koleszterin szintje kórosan emelkedett volt, 2004-ben ez már csak 14 százalékban fordult elő. Hasonló változást észleltek a nők esetében is. A kedvező eredmények azonban a társadalom különböző rétegeiben nem egyformán jelentek meg. Régen a jól táplált gazdagok koleszterin szintje volt magasabb, az időnként éhező szegényeké pedig alacsonyabb értékeken mozgott. A koleszterincsökkentő gyógyszerek bevezetése és elterjedése ezt visszájára fordította.

    A sztatin készítményeket sokkal több jómódú ember szedi folyamatosan és ezzel párhuzamosan ennek a társadalmi rétegnek a koszorúér-betegség okozta halálozása csökkent. A kisjövedelmű amerikaiak közül lényegesen kevesebb kapott ilyen kezelést és ezt a rosszabb halálozási adatok is jelezték.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

    Ma már a tojásfogyasztásra buzdítanak

    Rengeteg A-, D- és különféle B-vitaminokat tartalmaz a tojás. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is. Ma már nem tiltanak senkit a tojásfogyasztástól, a benne lévő koleszterinről is kiderült, hogy erre a típusú koleszterinre szüksége van a szervezetnek.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

    A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

    Miért magas a koleszterinszintem?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA