• "A terhes nőknek különösen ajánlott a H1N1 vakcina"

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nagy-Britanniában szerdán kezdik a világjárványos influenza elleni oltási kampányt. Először a kórházakban a kiemelten veszélyeztetett betegek és az egészségügyi dolgozók kapják meg a védőoltást.

    Jövő hétfőn kezdik a háziorvosok oltani az egyéb veszélyeztetetteket. Nagy-Britanniában alapvetően a hazai GSK gyógyszergyár Pandemrix vakcináját használják. Minimális mennyiségben rendeltek az amerikai Baxter cég Celvapan oltóanyagából. Mindkettőnek egész Európára van forgalmazási engedélye.

    Hirdetések

     Kisbaba halálát okozta a vírusfertőzés

    Egy párizsi gyermekkórházban vasárnap belehalt a világjárványos influenzába egy 11 hónapos kisbaba. A kórház közleményben erősítette meg, hogy a halál oka az influenza volt. Milyen betegsége volt még? >>

    Mint a BBC honlapján olvasható a közszolgálati hírportál orvosi tudósítójának, Fergus Walshnak a blogjában, a brit egészségügyi hatóságok a hazai Pandemrixet ajánlják a terhes nőknek, ami elsőre mintha ellentétben állna a WHO szakvéleményével.

    Az amerikai Celvapanból mindenkinek két adagra van szüksége, ezért a brit egészségügyi minisztérium immunizálási vezetője, David Salisbury professzor a terhes nőknek a brit Pandemrixet ajánlja, mivel attól előbb alakul ki a védettség, mint az amerikaitól.

    Az egészségügyi miniszter, Liam Donaldson minden terhes nőt nyomatékkal kért, hogy oltassa be magát. "Nem szeretném, ha bárki is meghalna egy olyan betegségben, amelyet védőoltással meg lehet előzni" - fogalmazott a miniszter. "Ha a terhes nőnek további három hetet kell várnia a védettség kialakulására, az kockázatos lenne a terhesség számára" , jelentette ki Salisbury.

    A brit és az amerikai oltóanyag között az különbség, hogy a brit tartalmaz úgy nevezett adjuvánst, vagyis immunválaszt fokozó kémiai anyagot, az amerikai pedig nem. Az adjuvánsos oltóanyagok körülbelül 10 év óta használatosak, ezért nincsen róluk annyi klinikai tapasztalat, mint az adjuváns nélküliekről.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A WHO tanácsadó testülete ugyanis júliusban úgy foglalt állást, hogy terhes nőknek lehetőség szerint adjuváns nélküli vakcinát adjanak. Salisbury professzor azonban - aki elnöke ennek a WHO-testületnek - azt mondja, hogy a júliusi szakvélemény már elavult, és várhatóan két hét múlva felül fogják vizsgálni.

    A GSK az AS03 jelű adjuvánst használja. Ez egy szerves zsír, a szkvalen, amelyet régebben cápamájból vontak ki, de előfordul növényekben, és az emberi bőr is termeli.

    A gyerekeket is a brit Pandemrix-szel oltják. A 10 év alattiaknak két adag szükséges a vakcinából, a két oltás között 3 hétnek kell eltelnie.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA