A terhes nőknek különösen ajánlott a H1N1 vakcina

Független Hírügynökség
megjelent:

Nagy-Britanniában szerdán kezdik a világjárványos influenza elleni oltási kampányt. Először a kórházakban a kiemelten veszélyeztetett betegek és az egészségügyi dolgozók kapják meg a védőoltást.

Jövő hétfőn kezdik a háziorvosok oltani az egyéb veszélyeztetetteket. Nagy-Britanniában alapvetően a hazai GSK gyógyszergyár Pandemrix vakcináját használják. Minimális mennyiségben rendeltek az amerikai Baxter cég Celvapan oltóanyagából. Mindkettőnek egész Európára van forgalmazási engedélye.

Mint a BBC honlapján olvasható a közszolgálati hírportál orvosi tudósítójának, Fergus Walshnak a blogjában, a brit egészségügyi hatóságok a hazai Pandemrixet ajánlják a terhes nőknek, ami elsőre mintha ellentétben állna a WHO szakvéleményével.

Az amerikai Celvapanból mindenkinek két adagra van szüksége, ezért a brit egészségügyi minisztérium immunizálási vezetője, David Salisbury professzor a terhes nőknek a brit Pandemrixet ajánlja, mivel attól előbb alakul ki a védettség, mint az amerikaitól.

Az egészségügyi miniszter, Liam Donaldson minden terhes nőt nyomatékkal kért, hogy oltassa be magát. "Nem szeretném, ha bárki is meghalna egy olyan betegségben, amelyet védőoltással meg lehet előzni" - fogalmazott a miniszter. "Ha a terhes nőnek további három hetet kell várnia a védettség kialakulására, az kockázatos lenne a terhesség számára" , jelentette ki Salisbury.

A brit és az amerikai oltóanyag között az különbség, hogy a brit tartalmaz úgy nevezett adjuvánst, vagyis immunválaszt fokozó kémiai anyagot, az amerikai pedig nem. Az adjuvánsos oltóanyagok körülbelül 10 év óta használatosak, ezért nincsen róluk annyi klinikai tapasztalat, mint az adjuváns nélküliekről.

A WHO tanácsadó testülete ugyanis júliusban úgy foglalt állást, hogy terhes nőknek lehetőség szerint adjuváns nélküli vakcinát adjanak. Salisbury professzor azonban - aki elnöke ennek a WHO-testületnek - azt mondja, hogy a júliusi szakvélemény már elavult, és várhatóan két hét múlva felül fogják vizsgálni.

A GSK az AS03 jelű adjuvánst használja. Ez egy szerves zsír, a szkvalen, amelyet régebben cápamájból vontak ki, de előfordul növényekben, és az emberi bőr is termeli.

A gyerekeket is a brit Pandemrix-szel oltják. A 10 év alattiaknak két adag szükséges a vakcinából, a két oltás között 3 hétnek kell eltelnie.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.