• Másfajta oltóanyagot kapnak a képviselők Németországban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kiderült, hogy a kormány minisztereit, a parlamenti képviselőket és a többi szövetségi hatóság alkalmazottait, továbbá a Bundeswehr katonáit más oltóanyaggal oltják be az új típusú influenza ellen, mint a lakosságot.

    A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet legfrissebb adatai szerint az országban eddig mintegy 23 ezren fertőződtek meg a H1N1 vírus által és e betegség bizonyítottan mostanáig 2 halálos áldozatot követelt.

    Mindkettőjük szervezetét azonban más kór is gyengítette. Az intézet szerint a megbetegedés - legalábbis egyelőre - enyhe lefolyású, legfőbb tünetei a láz, a köhögés, a fejfájás és a végtagok fájdalma.

    Hirdetések

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    A sűrű kézmosás, az otthoni higiénés eszközök használata, is meglepően hatásos a légúti fertőzések megelőzésében - állítja egy tanulmány. >>Részletesen az új influenza megelőzési lehetőségeiről
    Az illetékes hatóságok ugyanakkor azzal számolnak, hogy a fertőzések száma a téli időszakban növekedni fog, a megbetegedés várhatóan súlyosabb lefolyású lesz, és minden bizonnyal több halálos áldozatot követel. Az oltást ezért is ajánlják a lakosságnak.

    Az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása nyomán három oltószert hagyott jóvá, mégpedig a GlaxoSmithKline cég Pandemrix nevű, a Novartis társaság Focetria elnevezésű, továbbá a Baxter cég Celvapan nevű szérumát.

    Ezek közül Németországban a lakosság számára a Pandemrix, a kormányzati, illetve parlamenti tisztségviselők, valamint a Bundeswehr katonái számára pedig a Celvapan kerül alkalmazásra.

    Mi a különbség a vakcinák között?

    A Pandemrix és a Celvapan közötti különbség az, hogy az előbbi - csakúgy, mint a harmadik, Németország által nem rendelt vakcina, a Focetria - bizonyos tartósítószereket, illetve egy olyan, az oltás hatását erősíteni hivatott szert tartalmaz, amely szakértők szerint különböző mellékhatásokat okoz.

      Alkalmas a magyar vakcina a terhes nők oltására

    Az újinfluenza elleni magyar oltóanyag alkalmas a terhes nők oltására - mondta hétfői tájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy Szalka András infektológus főorvos nem az Inflektológiai Szakmai Kollégium véleményét, hanem a saját álláspontját mondta el nyilatkozatában. A főorvos azt állította, hogy a magyar vakcina nem felel meg a kisgyermekek és a terhes nők oltására. A tájékoztatón Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar oltóanyag csak ritkán válthat ki reakciót, például lázat. 
    (FH)

    Ezek között említik a vérnyomás esetleges felszökését, a fejfájást, a végtagok fájdalmát, az általánosan rossz közérzetet, valamint az oltás helyén keletkező duzzanatokat.

    A Celvapan ezzel szemben nem tartalmazza a szóban forgó adalékanyagot. Az aggodalmak szerint a Pandemrix esetében a szóban forgó adalék különösen a terhes nők és a gyermekek számára a jelzett mellékhatások miatt túlzott kockázatot jelent, sőt a tartósítószerek is - különösen a gyermekek esetében - allergiás bőrreakciót válthatnak ki.

    A Pandemrix pártfogói ugyanakkor azzal érvelnek, hogy mindez egyértelműen nem bizonyított, és ismert az is: a hagyományos influenza elleni oltószer is tartalmaz hasonló anyagokat, de különösebben kockázatos mellékhatásai a vakcinának nincsenek.

    Mindennek kapcsán a hivatalos hatóságok azt állítják: a tömeges oltás haszna nagyobb, mint a feltételezett kockázat. Az 50 millió adag Pandemrix kiszállítása hétfőn kezdődött meg a német tartományokba, míg a lakosság oltása a tervek szerint október 26-án veszi kezdetét.

    Az első körben a tervek szerint a krónikus betegek - elsősorban a cukorbetegek és a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők - kaphatnak vakcinát, továbbá az egészségügyi személyzet, valamint a terhes nők.

    Ez utóbbiakat azonban a mellékhatások miatti aggodalmak nyomán az oltástól egyelőre eltanácsolták.

    A lakosság több mint fele nem tartja szükségesnek az oltást

    Friss felmérések szerint a lakosságnak több mint a fele nem tartja szükségesnek, hogy beoltassa magát a H1N1 vírus ellen, és hasonló véleményen van az orvosok jelentős része is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legilletékesebb intézetek - a Robert Koch Intézet és a Paul Ehrlich Intézet - ezzel szemben az oltásra sarkallnak.

    A Celvapanból a hatságok 200 ezer adagot rendeltek. A Bundeswehr esetében a hivatalos indoklás szerint azért döntöttek az "erősítő" nélküli oltószer mellett, mert a katonák több más immunerősítőt is kapnak.

    A politikusok esetében nem volt indoklás. Hivatalos adatok szerint az oltás mintegy 2 héttel az oltószer beadása után biztosít védelmet, és hatása körülbelül 1 évig tart.

    Az új típusú influenza és a hagyományos influenza elleni oltás egyaránt beadható, ajánlatos azonban, ha a kettő között legalább 2 hét telik el.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA