• A H1N1 elleni oltási kampány miatt perelnek orvosok

    Szerző:
    WEBBeteg

    New Yorki-i egészségügyi dolgozók azt állítják, hogy a vakcina nem volt megfelelően tesztelve. A csoport ügyvédei ideiglenes tiltó rendelkezést kértek a bíróságtól.

    A kereset szerint a legyengített, de élő vírust tartalmazó orrspré nemhogy megakadályozná a tömeges megbetegedést, de éppen maga okozhat járványt.

    Hirdetések

    "Nem tudok még egy élő vírust tartalmazó vakcináról, vagyis ez az oltóanyag olyan új problémát okoz, amely nem jelentkezik az elölt vírust tartalmazó oltóanyagoknál - jelentette ki a csoport egyik ügyvéde, Jim Turner az AFP francia hírügynökségnek.

    Széles a gyártók köre

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    A sűrű kézmosás, az otthoni higiénés eszközök használata, is meglepően hatásos a légúti fertőzések megelőzésében - állítja egy tanulmány. >>Részletesen az új influenza megelőzési lehetőségeiről

    Az Egyesült Államokban több gyár is állít elő vakcinát az újinfluenza ellen, és külföldről is importálnak.

    Elsőnek a MedImmune laboratórium orrspré formájú vakcinája készült el, ebből néhány millió adag már a piacra került.

    Hírek szerint ez az egyetlen élő vírusos oltóanyag az Egyesült Államokban, a világ nagy gyártói injekcióval bejuttatható vírusrészes vakcinákat készítenek.

    A Magyarországon gyártott egyetlen influenzavakcina teljes, de elölt vírust tartalmaz.

    Vitatják a tesztek törvényességét

    Az amerikai egészségügyi hatóságok azt mondják, hogy az orrspré tesztelése augusztusban kezdődött el, és a szeptemberi eredmények szerint a vakcina egyetlen adagja erőteljes védettséget ad a 9 év feletti gyerekeknél és az egészséges felnőtteknél.

    Az ügyvéd viszont azzal érvel, hogy nem voltak megfelelőek a tesztek, mert nem olyan kipróbálást végeztek, amilyet új gyógyszer esetében előír a törvény, márpedig szerinte az orrspré új gyógyszer.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A MedImmune közölte, hogy 2003 óta gyárt szezonális influenza elleni oltóanyagot orrspré formában, amely legyengített élő vírust tartalmaz. A terhes nőknek és bizonyos krónikus betegeknek a MedImmune maga sem ajánlja az orrsprés oltást az élővírus-tartalom miatt.

    Ha a bíróság helyben hagyja a keresetet, akkor le kell állítani a tömeges oltási kampányt, amelyet egy hete kezdtek el az Egyesült Államokban. Az egészségügyi hatóságok a 300 milliós lakosságból 250 millió beoltását tervezik.

    Az újinfluenza az egész világon az Egyesült Államokban okozta a legtöbb megbetegedést és halálesetet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

    Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Szegeden.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA