• H1N1: Az egészségügyi dolgozók többsége nem oltatja be magát

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    A kórházak, rendelőintézetek munkatársainak csupán egyharmada kérte a – számukra ingyenes – oltást, jóllehet, ezzel nemcsak a saját egészségüket, de a velük kapcsolatba kerülő betegeket is veszélyeztetik.

    Az egészségügyben dolgozók tehát igencsak szkeptikusak a H1N1 vírus elleni vakcinát illetően. „Döbbenetes tény, de nem tudunk tenni ellene semmit.” Ezt az országos tiszti főorvos mondta a WEBBetegnek annak kapcsán, hogy az egészségügyben dolgozó, közvetlenül a betegekkel foglalkozó mintegy 120 ezer főből mindössze 41 ezren oltatták be magukat az új típusú influenza ellen.

    Hirdetések

     "Mindenki oltassa be magát!"

    Az új típusú influenzajárvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszköze a védőoltás - egyebek mellett ezt tartalmazza az Országgyűlés egészségügyi bizottságának állásfoglalása, amelyet szerdai ülésén egyhangú támogatással fogadott el a testület.
    Részletesen az egészségügyi bizottság állásfoglalásáról>>

    A vakcinálás esetleges kötelezővé tételét a gyógyítók körében teljesen kizárta, mondván, az oltás önkéntes, és annak sincs jogi alapja, hogy a gyógyító munkavégzés feltételéül szabják a H1N1 elleni oltás meglétét. Intézményi szinten sem tud mit tenni a tisztiorvosi hivatal, vagyis a kórházak működési engedélyét meghatározó, úgynevezett minimumfeltételek közé sem „illeszthetik be” az intézmények magas átoltottságát.

    Falus Ferenc megjegyezte azt is, hogy az ágazatban dolgozók egykor esküt tettek – egyebek mellett - arra is, hogy minden erejükkel és tudásukkal meggátolják a járványok terjedését, így – elvileg – saját védettségük megszerzésével is óvják a betegeket. Ennek betartása azonban nem jogi, hanem etikai kérdés.

    Mindez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézményekben sem érezheti magát senki nagyobb biztonságban, mint máshol, így a kórházakban is fokozottan figyelni kell a higiénés előírások betartására – figyelmeztet a főorvos.

    Megkezdték az oltást

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) szerdán kezdték meg a dolgozók oltását. Az eseményen részt vett Székely Tamás is, aki a legfrissebb influenza-adatokat ismertetve elmondta: Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az elmúlt héten 16 ezer influenzaszerű megbetegedés volt, ez 12 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. A jelentő orvosok által beküldött minták közül tizenegyben igazolódott az új vírus jelenléte.Hozzátette: néhány napon belül megérkezik a 3-18 év közötti gyermekeknek adható oltóanyag forgalomba hozatali engedélye is, így hamarosan ebben a körben is megkezdhetik az oltást.

    A szaktárca vezetője rámutatott arra is, hogy a mostani, erős hidegfront, a szeles, esős idő kedvez a légúti fertőzéseknek, így várhatóan az újinfluenza is a korábbiaknál nagyobb intenzitással terjed majd. A közelgő járvány legnagyobb veszélye az, hogy olyan egészséges fiatal felnőtteket fenyeget, akik eddig nem tartoztak az influenza rizikócsoportjaiba.

    A legfrissebb nemzetközi adatok alapján a H1N1 vírus áldozatainak majd felére hirtelen, minden előzmény nélkül csapott le a gyilkos kór. A járványnak leginkább kitettek tehát pont azok, akik – krónikus betegség híján – a legkevésbé fogékonyak a kampányokra, így csak elenyésző hányaduk adatja be magának a vakcinát.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA