• Jobban megy a munka az "Év kórházaiban”

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    Jobban megy a munka azokban az intézményekben, amelyeket a szavazók az "Év kórháza” díjjal tüntettek ki az elmúlt négy évben. A betegek és a hozzátartozók idén is megválaszthatják a legjobbat, a voksokat az év végéig várják a szervezők.

    Az Év Kórháza program azzal a szándékkal indult el négy évvel ezelőtt, hogy tisztán lássák és láttassák a hazai kórházakat, a hazai egészségügyi ellátás színvonalát, és felhívják a figyelmet a pozitív példákra.

    Hirdetések

     Kommunikációs készség és képtelenség
    Az orvostudományi karokon létezik ugyan az orvosi kommunikáció kifejlesztésére irányuló tárgy oktatása, ám magának a(z esetleg jelen lévő) készség képességgé való alakulásának nyomon követésére nincsenek megfelelő eszközök. Az oktatók egyre növekvő leterheltsége nem kedvez az ilyen irányú képzés bevezetésének, egyre kevesebbeknek futja arra is az idejéből, hogy a tárgyi tudás mellett az orvosi viselkedés korrekt módjára is felkészítse a hallgatókat.
    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról>>
    Évről évre tízezrek vállalkoztak a véleménynyilvánításra, és a kapott adatok – bár szubjektív forrásból, a betegektől származnak – objektív rangsorolásra is alkalmasak – hangzott el az akciót beharangozó sajtótájékoztatón.

    Az Év Kórháza szavazás honlapján, a www.azevkorhaza.hu-n, öt kategóriában lehet szavazni minden hazai, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórházra és klinikára 2009. december 31-ig. A legjobbakat az orvos-szakmai ellátás, az ápoló- és szakszemélyzet, a kórházi infrastruktúra, az ellátás (elhelyezés, étkeztetés stb.), a környezet és a tisztaság szempontjából lehet értékelni.

    A jövő év elején tartandó eredményhirdetésen az is kiderül, mely intézmény lesz a kategóriák legjobbjai közül az abszolút győztes, amely egy évig viselheti a megtisztelő Az Év Kórháza kitüntető címet.

    Fontos szerep jut az orvos-beteg kommunikációnak

    Dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet szakértője, az „Orvosi kommunikáció” című tankönyv szerkesztője kifejtette: a betegeknek az egészségügyi ellátással való elégedettségét jelentős mértékben meghatározza a velük való kommunikáció minősége.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kommunikációs kapcsolat a beteg és az intézmény között már az orvossal, nővérrel való személyes találkozás előtt elkezdődik: a kórház honlapja, a telefonközpontos, a portás, az adminisztrátorok kommunikációs stílusa, az intézményi tájékoztató táblák, valamint az ajtókon, falakon elhelyezett tájékoztató anyagok egyaránt befolyásolói egy kórház megítélésének.

    Az orvos kommunikációja nem csak a beteg elégedettsége, hanem a páciens együttműködési készsége, s így gyógyulása szempontjából is alapvető fontosságú.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Menj orvoshoz! - A LEAP módszer alkalmazása

    A lelki egészséggel kapcsolatos kérdések kezelése gyakran nem egyszerű feladat. Ennek hátterében több tényező állhat: egyrészt vannak olyan betegségek, melyeknek velejárója a betegségbelátás hiánya, másrészt a betegek vagy családtagjaik illetlennek vagy akár sértőnek találhatják, ha a lelki egészséggel kapcsolatos témák szóba kerülnek.

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Átadták a Nekem Szól! Egészségértés díjat

    2017. december elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait a Budapest Music Centerben. A fődíjat ezúttal az Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg.

    Tabutémák az orvosnál - Hogyan beszéljünk a szexuális problémáinkról?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és szociokulturális jó közérzet) megnyilvánulása a nemi életben. Ebből következik, hogy ha valakinek valamilyen szexuális panasza van, akkor elképzelhető, hogy az általános egészségével sincs minden rendben. De ne rohanjunk ennyire előre!

    Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

    Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára, és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?

    Idén is több száz pozitív történet az Astellas-díj - Az év orvosa pályázaton!

    Lezárult a 2014-es Év orvosa pályázat közönségjelölési időszaka. A tavaly ősszel immár nyolcadik alkalommal meghirdetett nemes versengésre összesen 212 darab, az orvosok emberségét, nagyszerű teljesítményét, illetve példaértékű orvos-beteg kapcsolatokat bemutató történet érkezett, amellyel idén 123 orvos került a jelöltek közé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA