• H1N1 - A fiatalok nagyobb veszélyben vannak

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 272 kórházi ápolásra szoruló, H1N1 vírussal megfertőződött beteg vizsgálatán alapuló tanulmány kimutatta, hogy a betegek 40 százalékának hasmenése volt és hányt, ez a szezonális influenza-megbetegedéseknél ritka. A tanulmány azt is megerősítette, az időben kapott antivírus-kezelés életeket menthet.

    Súlyosabban érinti a fiatal korosztályt az új vírus okozta influenza, mint a szezonális influenza, és gyakran eltérő tüneteket okoz náluk - erősítette meg egy tanulmány, amely az új vírustól megbetegedett vagy annak következtében elhunyt emberek vizsgálatán alapul.

    Hirdetések

    "A 272 tanulmányozott páciens 25 százaléka került intenzív osztályra, és 7 százalékuk meghalt. 45 százalékuk 18 év alatti gyerek volt, és csak 5 százalékuk 65 év feletti felnőtt; 73 százalékuk szenvedett legalább egy olyan betegségben, mint az asztma, a cukorbetegség, a szívbetegség, vagy volt terhes" - írta az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársa, Seema Jaine vezette kutatócsoport a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányában.

    A vírusellenes kezelés életeket menthet

    Az elhunyt betegek mindegyike legkorábban három nappal az első tünetek megjelenése után kapott csak vírus elleni szert, akik ennél hamarabb jutottak kezeléshez, mind túlélték a betegséget - írták a kutatók.

    A vírus elleni kezelést azoknál a betegeknél, akik kórházi ápolásra szorulnak, a lehető leghamarabb el kell kezdeni, még akkor is, ha a páciensnél nem merül fel súlyosabb betegségekkel kapcsolatos hagyományos kockázati tényező - mondta egy interjúban Seema Jaine.

    Az orvoscsoport által vizsgált esetek az Egyesült Államokban ez év május 1. és június 9. között az új influenzavírus-fertőzéssel kórházba került betegek negyedét reprezentálják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csak ezután az időszak után nyilvánította általános járvánnyá a fertőző betegséget.

    A CDC legfrissebb, pénteken közzétett adatai szerint 76 amerikai gyermek halt meg az új vírus következtében.  

    A hagyományos influenzavírus következtében évente 46-88 gyermek hal meg a CDC adatai szerint. Az új adatok azt jelzik, hogy az új H1N1 vírus jóval több gyermek halálát okozhatja, ha továbbra is olyan iramban terjed, mint eddig.

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>

    Nagyobb veszélyben vannak a gyerekek, mint a felnőttek

    A szakértők szerint az, hogy a vírus az idősebbeket kevésbé fertőzi, talán amiatt van, hogy a felnőttek életük során ki vannak téve hasonló vírusok általi fertőzésnek, és így valamilyen fokú védettséget szereznek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legegészségesebb gyerekeken gyakran csak gyengén ütköznek ki a betegség tünetei, és meggyógyulnak. Azon kevesek, akik meghaltak, többnyire egy második fertőzésnek estek áldozatul, amikor a testük már legyengült az influenzától.

     Az asztmás vagy krónikus szív- vagy légúti betegségekkel élő gyerekeknél nagyobb a kockázata a súlyosabb szövődményeknek. A szakértők elmondták, fontos, hogy a szülők gondosan figyeljék meg gyermekeik tüneteit.

    Ha egy gyermek már jobban van, de visszatér nála a láz és a köhögés, az valószínűleg egy második fertőzés következménye. Ilyen tünet lehet még a szapora, vagy nehéz légzés, vagy a kékes bőrszín is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Kanyarójárvány - Romániában 38-ra nőtt a halálos áldozatok száma

    Kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett.

    A rendszeres edzés jelentősége huszonéves korban

    A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a fiatalkori edzéssel megalapozhatják izomzatukat, hiszen nem mindegy, hogy még 50 éves korukban is képesek lesznek-e sétálni egyet fájdalmak nélkül, és erőlködés nélkül haza tudják-e vinni a szatyrokat a bevásárlásból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA