H1N1 - A fiatalok nagyobb veszélyben vannak

MTI
megjelent:

A 272 kórházi ápolásra szoruló, H1N1 vírussal megfertőződött beteg vizsgálatán alapuló tanulmány kimutatta, hogy a betegek 40 százalékának hasmenése volt és hányt, ez a szezonális influenza-megbetegedéseknél ritka. A tanulmány azt is megerősítette, az időben kapott antivírus-kezelés életeket menthet.

Súlyosabban érinti a fiatal korosztályt az új vírus okozta influenza, mint a szezonális influenza, és gyakran eltérő tüneteket okoz náluk - erősítette meg egy tanulmány, amely az új vírustól megbetegedett vagy annak következtében elhunyt emberek vizsgálatán alapul.

"A 272 tanulmányozott páciens 25 százaléka került intenzív osztályra, és 7 százalékuk meghalt. 45 százalékuk 18 év alatti gyerek volt, és csak 5 százalékuk 65 év feletti felnőtt; 73 százalékuk szenvedett legalább egy olyan betegségben, mint az asztma, a cukorbetegség, a szívbetegség, vagy volt terhes" - írta az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársa, Seema Jaine vezette kutatócsoport a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányában.

A vírusellenes kezelés életeket menthet

Az elhunyt betegek mindegyike legkorábban három nappal az első tünetek megjelenése után kapott csak vírus elleni szert, akik ennél hamarabb jutottak kezeléshez, mind túlélték a betegséget - írták a kutatók.

A vírus elleni kezelést azoknál a betegeknél, akik kórházi ápolásra szorulnak, a lehető leghamarabb el kell kezdeni, még akkor is, ha a páciensnél nem merül fel súlyosabb betegségekkel kapcsolatos hagyományos kockázati tényező - mondta egy interjúban Seema Jaine.

Az orvoscsoport által vizsgált esetek az Egyesült Államokban ez év május 1. és június 9. között az új influenzavírus-fertőzéssel kórházba került betegek negyedét reprezentálják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csak ezután az időszak után nyilvánította általános járvánnyá a fertőző betegséget.

A CDC legfrissebb, pénteken közzétett adatai szerint 76 amerikai gyermek halt meg az új vírus következtében.

A hagyományos influenzavírus következtében évente 46-88 gyermek hal meg a CDC adatai szerint. Az új adatok azt jelzik, hogy az új H1N1 vírus jóval több gyermek halálát okozhatja, ha továbbra is olyan iramban terjed, mint eddig.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről

Nagyobb veszélyben vannak a gyerekek, mint a felnőttek

A szakértők szerint az, hogy a vírus az idősebbeket kevésbé fertőzi, talán amiatt van, hogy a felnőttek életük során ki vannak téve hasonló vírusok általi fertőzésnek, és így valamilyen fokú védettséget szereznek.

A legegészségesebb gyerekeken gyakran csak gyengén ütköznek ki a betegség tünetei, és meggyógyulnak. Azon kevesek, akik meghaltak, többnyire egy második fertőzésnek estek áldozatul, amikor a testük már legyengült az influenzától.

Az asztmás vagy krónikus szív- vagy légúti betegségekkel élő gyerekeknél nagyobb a kockázata a súlyosabb szövődményeknek. A szakértők elmondták, fontos, hogy a szülők gondosan figyeljék meg gyermekeik tüneteit.

Ha egy gyermek már jobban van, de visszatér nála a láz és a köhögés, az valószínűleg egy második fertőzés következménye. Ilyen tünet lehet még a szapora, vagy nehéz légzés, vagy a kékes bőrszín is.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.