• Megváltozik az agyuk a zsonglőröknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A zsonglőrködés elsajátítása megváltoztatja az agy szerkezetét, módosítva a fehérállományt, amely az agy különböző területei közötti kommunikációt biztosítja.

    Az Oxfordi Egyetem neurológusai kiválasztottak 48 olyan egészséges fiatal felnõttet, aki nem tudott zsonglőrködni, és funkcionális mágnesrezonanciás képalkotó eszközzel (MRI) keresztmetszeti képet készítettek az agyukról.

    Hirdetések

    Utána a kísérleti alanyok felét hathetes zsonglőrkiképzésben részesítették, amelynek végére a kísérleti alanyok elsajátították a legegyszerűbb háromlabdás dobálást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ekkor újból készítettek agyukról egy felvételt, akárcsak a másik 24 kísérleti alanyról, aki nem tanult zsonglõrködni.

    A zsonglőrcsoport felvételei arról tanúskodtak, hogy lényeges változás állt be ez agy fehérállományában, vagyis azokban az idegrostkötegeben, amelyek az idegsejtek közötti elektromos jeleket szállítják, és amelyek az agy különböző területeit összakapcsolják.

    A szürkeállomány az idegsejtek összessége, amelyekben az agyi információfeldolgozás folyik. A tudósok következtetése szerint az agy a felnőttkor elérésével egyáltalán nem válik statikussá, ahogy eddig gondoltuk, hanem megőrzi alakíthatóságát.

    A kísérlethez azért választották a zsonglőrködést, mert ez nehezen elsajátítható mozgássorozat, amely szembetűnőbb agyi szerkezetváltozást fog eredményezni.

    A zsonglőrködéshez pontos kar- és kézmozdulatokra és jó perifériás látásra van szükség, hiszen gyorsan mozgó tárgyakat kell elkapni.

    Az agyi változások hat hét után pontosan azokon a területeken következtek be, amelyek az ilyen feladatok végzését irányítják. A felfedezést hasznosíthatják a gyógyászatban.

    Hosszú távon új gyógymódokat fejleszthetnek ki olyan idegrendszeri betegségek, például a szklerózis multiplex kezelésére, amelyekben éppen az ilyen idegpályák sérülnek.

    A felfedezésről a Nature Neuroscience brit orvosi lap online változatán vasárnap jelent meg beszámoló.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Befolyásolható az agyi képességek fejlődése

    Amikor egy gyereket sokféle impulzus, inger ér, az agyban található agyi őssejtek is aktivizálódnak. Így az ingergazdag környezet hatással lesz a későbbi felnőttkori agyi kapacitására is.

    Az agysejtek állapota befolyással van az egész szervezetre!

    Ahhoz, hogy jól döntsön az ember és hogy képes legyen a jó döntéseket végigvinni, szükséges, hogy az agysejtek jó állapotban legyenek. Fontos tehát az agy számára elengedhetetlen B-vitaminok, omega-3, omega-6 zsírsavak fogyasztása.

    Önt veszélyezteti a stroke? Segítünk felmérni a kockázatot!

    A stroke vagy agyvérzés Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, rendkívül fontos a rendszeres ellenőrzés.

    Az összetett munka megelőzheti az elbutulást

    Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

    Új idegsejtcsoportot fedeztek fel az agyban a NAP kutatói

    Az agyvelő regenerációs folyamatainak megértését segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése: a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) „B” alprogramja keretében olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amelyek arra szolgálnak, hogy egy adott célterület felé irányítsák az újonnan képződő sejteket.

    Miért leszünk balkezesek?

    A bolygónk lakosságának nagyjából 13 százaléka balkezes, és ez a jellegzetesség öröklődőnek bizonyult a családokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA