• Őssejtkutatás: szerveket is lehet majd növeszteni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Speciális vegyület révén sikerült amerikai kutatóknak az "egyszerű" bőrsejtek biztonságos, részleges átalakítása őssejtekké.

    Az őssejtek a szervezet "mestersejtjei", belőlük fejlődnek ki a különböző szövetek sejtjei. A magzati kezdemény néhány nappal a fogantatás után hathatós őssejtekből áll, amelyek bármilyen sejttípussá képesek átváltozni.

    Hirdetések

     Mik az őssejtek?

    Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak. Bővebben az őssejtekről >>
    Ahogy az embrió növekszik, ezek a sejtek differenciálódnak, azaz az egyedfejlődés során sajátos rendeltetésű sejtekké alakulnak át. Elveszítik rugalmasságukat, izom-, ideg-, csont- és másfajta sejtekké válnak.

    A kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy mi módon lehetne visszafordítani ezt a folyamatot, és "sima" sejtekből úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (IPS) nyerni, amelyek tulajdonságaikban a magzati őssejtekhez hasonlítanak. 

    Eddig retrovírusok segítségével juttatták be az átalakítandó sejtekbe a négy úgynevezett transzkripciós (átíró) gént (cMyc, Sox2, oct4 és Klf4). Ezek a gének a retrovírusokban meglévő reverz transzkriptáz nevű enzim segítségével beépülnek az adott sejt eredeti DNS-ébe, megváltoztatva annak génösszetételét, és így a fehérjeszintézist is.

    E módszer hatására a sejt pluripotenssé válik, azaz a test bármely sejttípusa ki tud fejlődni belőle. A módszer ugyanakkor aggályos, mivel előfordulhat, hogy a vírusok megfertőzik a keletkező sejttenyészetet.

    Kevin Eggan, a Harvard Egyetem Őssejtkutató Intézetének docense szerint, aki kollégáival kidolgozta az új módszert, eljárásuk megkönnyíti az "egyszerű" sejtek átalakítását IPS-sejtekké. A vegyület a négy transzkripciós génből kettőt képes helyettesíteni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A vegyület a kísérletek során bármikor képes volt helyettesíteni két gént. Kísérleteink nem csupán a vegyület felfedezését eredményezték, hanem megmagyarázzák, hogy miként működik" - hangsúlyozta Kevin Eggan. A kutatók RepSoxnak nevezték el a vegyületet - egyrészt a bostoni Red Sox baseballcsapat tiszteletére, másrészt az elnevezésben tükröződik az egyik helyettesített gén, a Sox2.

    "Kísérleteink azt demonstrálják, hogy félúton vagyunk a sikertől, s az eredményt csupán egyetlen vegyülettel értük el" - magyarázta Eggan. A kutatók végső célja, hogy a betegtől vett bőrmintából vagy vérből nyert sejteket átprogramozzák IPS-sejtekké. Az így nyert sejttenyészeteket szívizom-, vér-, idegsejtekké lehet átalakítani, idővel pedig egész szerveket is képesek lesznek "növeszteni".

    Ezek a szövetek, szervek specifikusan a beteg számára készülnek majd, így nem lesz szükség az immunrendszert gátló készítményekre, és a pácienst nem fenyegeti a kilökődés veszélye. Másrészt ezeket a sejteket fel lehet majd használni, hogy laboratóriumi körülmények között tanulmányozzák a páciens betegséget.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

    Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

    A magas intenzitású fókuszált ultrahanggal beindítható a bőr önregeneráló folyamata

    A magas intenzitású fókuszált ultrahanggal, szinte láthatatlan sérüléseket okozva, a bőr irharétegében beindul a kollagéntermelés. Ami feszesebbé, teltebbé és rugalmasabbé teszi a bőrt.

    Több mint TestŐr előzetes

    Rádiófrekvenciával a régi sebek, hegek is eltüntethetők. A bőrben beindul a kollagéntermelődés, feszesebbé, üdébbé válik, a bárányhimlőből maradt hegek is megszüntethetőek. Fogyás, szerelem, divat - amiről nem lehet eleget posztolni. A közösségi média szerepe és jelentősége a véleményformálásban. Hogyan hatnak a hírességek a mindennapjainkra? Ismert emberek sikertörténetei, melyek a követőik életét változtathatják meg pozitívan.

    Serkenthető a bőr kollagéntermelése

    A bőr kollagéntermelését a sokrétű növényi táplálkozással segíthetjük, hiszen a növényi hatóanyagokkal antioxidánsokat juttatunk a szervezetbe, amik segítik megújítani a bőr szerkezetét és beindítani a regenerációs folyamatokat, például a kollagéntermelődést.

    Állandóan berepedezik a sarkam - Mit tegyek?

    Állandóan berepedezik a sarkam és most már nem is gyógyul meg, sőt már a talpamon és az ujjak között, alatt is jelentkeznek a repedések. Ekcéma vagy gombás fertőzés lehet ez? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Jár a kényeztetés a bőrnek

    A bőröregedést a stressz is befolyásolja. A stressz sejtszinten befolyásolja a bőr működését, így hatással van a kollagéntermelésre és a hialuronsav-szintézisre is. Már vannak olyan hatóanyagok, amik ezeket a negatív hatásokat csökkentik, épp ezért a napi bőrtáplálás mellett fontos legalább hetente egyszer egy extra tápláló pakolás, amivel megelőzhetők vagy korrigálhatók a stressz bőrkárosító hatásai.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA