Tények és tévhitek a gyógyhatású készítmények szedésével kapcsolatban

szerző: Katona Gergely - WEBBeteg/Szinapszis
megjelent:

Gyógyhatású készítmények alatt azokat a természetes eredetű anyagokat tartalmazó termékeket (növényi, állati ásványi anyagok, vitaminok) értjük, amelyek kedvező biológiai hatással rendelkeznek szervezetünk működésére, orvosi felügyelet nélkül is alkalmazhatók, és – amennyiben előírásszerűen szedjük őket – egészségügyi ártalommal nem járnak.

A Szinapszis egészségügyi piackutató cég és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara közös felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy gondolja: szabadon eldönthető, hogy a beteg gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt vásárol-e, a kétfajta kategória helyettesíthető egymással.

WEBBeteg Gyógyszerkereső

Tovább a WEBBeteg Gyógyszerkereső olalára!

Jó tudni ugyanakkor, hogy e termékek mögött nem áll olyan hosszadalmas és részletekbe menő kutatási folyamat, mint a receptköteles gyógyszerek esetében az megkövetelt, így hatásuk, mellékhatásaik sok esetben nem kellőképp tisztázottak, ismertek.

Mellékhatásuk nincs - súlyos tévhit

Még jelentősebb tévhit, hogy a lakosság 66 százaléka szerint az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) által bevizsgált gyógyhatású készítmények ugyanolyan hatékonyak vagy még hatékonyabbak, mint a gyógyszerek, holott bizonyított gyógyító hatás csak az előbbiekhez társítható.

Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

Magyarországon a gyógyszereket (gyógyhatású készítményeket) forgalomba hozatali engedély alapján lehet árusítani. Az engedély kiadását az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) kell kérni.
Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

Sokkal nagyobb megosztottságot generált a gyógyhatású készítmények mellékhatásaira vonatkozó kérdésünk: a megkérdezettek 35 százaléka értett egyet azzal az általánosságban téves állítással, hogy ezen készítmények esetében nem kell mellékhatásoktól tartanunk, és 60 százalékuk volt tisztában azzal, hogy e termékek alkalmazása sem mentes feltétlen a mellékhatások lehetséges jelentkezésétől.

Az egyik legsúlyosabb tévhit, hogy a gyógyhatású készítmények gyártóit folyamatosan ellenőrzik, ezt a megkérdezettek négyötöde vélte helyénvalónak, és pusztán 12 százalékuk volt tisztában a tényleges helyzettel.

Vajon változna az e termékek iránt mutatkozó töretlenül emelkedő kereslet, ha ezt a fontos körülményt ismernék a vásárlók?

Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények kölcsönhatása

Örvendetes ugyanakkor, hogy a lakosság szerint ezek a készítmények kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, befolyásolhatják azok hatásosságát, mellékhatásait - ezzel a válaszadók 80 százaléka tisztában volt, s csak 14 százalékuk válaszolt e kérdésre helytelenül.

A legtöbb helyes válasz a gyógyhatású készítmények adagolásával kapcsolatosan érkezett, a válaszadók 96 százaléka vélte igaznak a kijelentést, miszerint e termékeket is csak meghatározott adagban, azt nem túllépve szabad alkalmazni.

Fontos tudni, hogy a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények is csak abban az esetben nem jelentenek egészségügyi kockázatot, amennyiben előírásszerűen szedik azokat.

(WEBBeteg/Szinapszis-Katona Gergely)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.