• Tények és tévhitek a gyógyhatású készítmények szedésével kapcsolatban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gyógyhatású készítmények alatt azokat a természetes eredetű anyagokat tartalmazó termékeket (növényi, állati ásványi anyagok, vitaminok) értjük, amelyek kedvező biológiai hatással rendelkeznek szervezetünk működésére, orvosi felügyelet nélkül is alkalmazhatók, és – amennyiben előírásszerűen szedjük őket – egészségügyi ártalommal nem járnak.

    A Szinapszis egészségügyi piackutató cég és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara közös felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy gondolja: szabadon eldönthető, hogy a beteg gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt vásárol-e, a kétfajta kategória helyettesíthető egymással.

    Hirdetések

    WEBBeteg Gyógyszerkereső

    Tovább a WEBBeteg Gyógyszerkereső olalára!
    Jó tudni ugyanakkor, hogy e termékek mögött nem áll olyan hosszadalmas és részletekbe menő kutatási folyamat, mint a receptköteles gyógyszerek esetében az megkövetelt, így hatásuk, mellékhatásaik sok esetben nem kellőképp tisztázottak, ismertek.

    Mellékhatásuk nincs - súlyos tévhit

    Még jelentősebb tévhit, hogy a lakosság 66 százaléka szerint az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) által bevizsgált gyógyhatású készítmények ugyanolyan hatékonyak vagy még hatékonyabbak, mint a gyógyszerek, holott bizonyított gyógyító hatás csak az előbbiekhez társítható.

      Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

    Magyarországon a gyógyszereket (gyógyhatású készítményeket) forgalomba hozatali engedély alapján lehet árusítani. Az engedély kiadását az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) kell kérni.
    Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények>>

    Sokkal nagyobb megosztottságot generált a gyógyhatású készítmények mellékhatásaira vonatkozó kérdésünk: a megkérdezettek 35 százaléka értett egyet azzal az általánosságban téves állítással, hogy ezen készítmények esetében nem kell mellékhatásoktól tartanunk, és 60 százalékuk volt tisztában azzal, hogy e termékek alkalmazása sem mentes feltétlen a mellékhatások lehetséges jelentkezésétől.

    Az egyik legsúlyosabb tévhit, hogy a gyógyhatású készítmények gyártóit folyamatosan ellenőrzik, ezt a megkérdezettek négyötöde vélte helyénvalónak, és pusztán 12 százalékuk volt tisztában a tényleges helyzettel.

    Vajon változna az e termékek iránt mutatkozó töretlenül emelkedő kereslet, ha ezt a fontos körülményt ismernék a vásárlók?

    Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények kölcsönhatása

    Örvendetes ugyanakkor, hogy a lakosság szerint ezek a készítmények kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, befolyásolhatják azok hatásosságát, mellékhatásait - ezzel a válaszadók 80 százaléka tisztában volt, s csak 14 százalékuk válaszolt e kérdésre helytelenül.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legtöbb helyes válasz a gyógyhatású készítmények adagolásával kapcsolatosan érkezett, a válaszadók 96 százaléka vélte igaznak a kijelentést, miszerint e termékeket is csak meghatározott adagban, azt nem túllépve szabad alkalmazni.

    Fontos tudni, hogy a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények is csak abban az esetben nem jelentenek egészségügyi kockázatot, amennyiben előírásszerűen szedik azokat.

    (WEBBeteg/Szinapszis-Katona Gergely)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA