• H1N1 oltás - "Jogunk van tudni, mik a kockázatok!"

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Jogunk van tudni, mit miért kockáztatunk! Ki a felelős az esetleges szövődményekért? Ki fizeti a kártérítést és miből?" Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye.

    Nem kaptunk választ az alábbi kérdésekre. Az átlagos H1N1 vakcina az egészséges felnőttekben és gyermekekben milyen arányban előzi meg a fertőzést? Pl. 80-90 százalékkal?

    Hirdetések

      H1N1 - A hazai orvosok félnek az oltástól

    Jóllehet, néhány nap múlva a háziorvosok megkezdik a rizikócsoportba tartozók H1N1 vírus elleni oltását, a doktorok körében egyre nagyobb a bizonytalanság. A legtöbben a vakcina nem várt mellékhatásaitól féltik a betegeiket.
    A hazai orvosok félnek az oltástól >>
    Az átlagos H1N1 vakcina a természetesen gyengülő immunrendszerű 65, 70, 80 év feletti felnőttekben milyen arányban előzi meg a fertőzést? Pl. 40-50, 15-30, 5-10 százalékkal?
    Az átlagos H1N1 vakcina a betegségük miatt vagy gyógyszerek mellékhatásaként legyengült immunrendszerű betegekben milyen arányban előzi meg a fertőzést? A mégis kialakult fertőzéskor, mennyire csökkenti a kórházi ápolás szükségességét? Pl. 75 százalékkal?

    Milyen arányban előzi meg a fertőzést az átlagostól eltérő módon készült, nem ismertetett összetételű magyar H1N1 vakcina az egészséges felnőttekben és gyermekekben, a legyengült immunrendszerű 65, 70, 80 év feletti idősekben és/vagy betegekben?

    Még fontosabb, eddig szintén válasz nélküli kérdések

    • A magyar H1N1 vakcina esetleges mellékhatása az egészséges várandós anyák egészséges magzatára milyen kockázatot jelenthet?
    • A magyar H1N1 vakcina esetleges mellékhatása a legyengült immunrendszerű idősekre és/vagy betegekre milyen kockázatot jelenthet?
    • Melyik csoportban mennyivel nagyobb az oltással elérhető kockázatcsökkenés, mint a mellékhatás kockázata?

    Különösen fontos a legutóbbi kérdés a többiekhez képest nyilvánvalóan nagyobb kockázatért is gyengébb megelőző hatásra számító idősek és betegek, valamint talán még inkább a saját immunrendszerrel még nem rendelkező magzatok, vagy a még gyenge immunrendszerű kisgyermekek esetén!

    Falus Ferenc országos tiszti főorvos ismét kijelentette, ez a védőoltás a gyermekek számára sem kötelező, csak ajánlott. Ez rendben van, de az már nem, hogy ezt is képes volt mondani:
    - Mindenki azt kockáztat, amit akar!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egészségügyről szóló törvény szerint a beteg önrendelkezéshez való joga csak a tájékoztatáshoz való jog tényleges érvényesülésén alapulhat. Az eddigi kampány során az előírások betartásának, vagy arra való törekvésnek az Egészségügyi Minisztérium illetve tiszti főorvos részéről nyoma sincs. Ennek hiányában Falus Ferenc idézett mondata végtelenül szemérmetlen, még egy kórházi segédmunkáshoz is méltatlan lenne!

    A törvény szellemében védőoltás előtt mindenkinek írásos anyagon alapuló, részletes tájékoztatást kellene kapnia, majd aláírásával igazolnia, hogy annak tartalmát megértette, és az oltás kockázatát vállalja.

    Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA