• Kórházi fertőzések - Sok beteg halálát okozzák

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egyre gyakoribb kórházi clostridiumfertőzéseket nem a rossz higiéné okozza, hanem a baktérium genetikai módosulása, állapították meg brit tudósok. Erről a BBC brit közszolgálati portálon olvasható cikk a Genome Biology című orvosi lapban megjelent tanulmány alapján.

    A kutatók régebbi törzsekkel hasonlították össze azt a baktériumtörzset, amely a 2003-as fertőzést okozta a Stoke Mandeville-i kórházban, amely Európa egyik legnagyobb gyógyintézete. Azt találták, hogy az új baktériumnak nagyobb a megbetegítő képessége, és súlyosabb tüneteket okoz.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Clostridium difficile vagy CDF baktérium megtalálható az egészséges felnőttek 3 és a csecsemők 66 százalékának bélrendszerében. Egészségeseknél csak ritkán okoz betegséget. De amikor a normál bélflóra, vagyis a bélben élő különféle baktériumok egyensúlya megbomlik, akkor a CDF túlszaporodhat. Ilyesmi akkor következhet be például, ha túl sok antibiotikum használat miatt elpusztulnak a bélben a hasznos baktériumok. A CDF-fertőzés súlyos hasmenést okozhat, amely sokszor halálhoz vezet.

    A kutatók megállapítása szerint az elmúlt 5 évben a CDF baktériumnak nagyon virulens törzscsoportja alakult ki, amely súlyosabb hasmenést okoz, és a betegség gyakrabban végződik halállal. A baktériumoknak ugyanis új génjeik lettek, amelyek révén ellenállóbbakká váltak, és könnyebben szaporodnak, így súlyosabb megbetegedést okoznak.

    A Stoke Mandeville-i kórházban a 2003-as és 2006-os costridiumjárvány 35 páciens halálát okozta.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA