Kórházi fertőzések - Sok beteg halálát okozzák

Független Hírügynökség
megjelent:

Az egyre gyakoribb kórházi clostridiumfertőzéseket nem a rossz higiéné okozza, hanem a baktérium genetikai módosulása, állapították meg brit tudósok. Erről a BBC brit közszolgálati portálon olvasható cikk a Genome Biology című orvosi lapban megjelent tanulmány alapján.

A kutatók régebbi törzsekkel hasonlították össze azt a baktériumtörzset, amely a 2003-as fertőzést okozta a Stoke Mandeville-i kórházban, amely Európa egyik legnagyobb gyógyintézete. Azt találták, hogy az új baktériumnak nagyobb a megbetegítő képessége, és súlyosabb tüneteket okoz.

A Clostridium difficile vagy CDF baktérium megtalálható az egészséges felnőttek 3 és a csecsemők 66 százalékának bélrendszerében. Egészségeseknél csak ritkán okoz betegséget. De amikor a normál bélflóra, vagyis a bélben élő különféle baktériumok egyensúlya megbomlik, akkor a CDF túlszaporodhat. Ilyesmi akkor következhet be például, ha túl sok antibiotikum használat miatt elpusztulnak a bélben a hasznos baktériumok. A CDF-fertőzés súlyos hasmenést okozhat, amely sokszor halálhoz vezet.

A kutatók megállapítása szerint az elmúlt 5 évben a CDF baktériumnak nagyon virulens törzscsoportja alakult ki, amely súlyosabb hasmenést okoz, és a betegség gyakrabban végződik halállal. A baktériumoknak ugyanis új génjeik lettek, amelyek révén ellenállóbbakká váltak, és könnyebben szaporodnak, így súlyosabb megbetegedést okoznak.

A Stoke Mandeville-i kórházban a 2003-as és 2006-os costridiumjárvány 35 páciens halálát okozta.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.