• H1N1 - Kezdődhet az oltás!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az itthon gyártott újinfluenza elleni oltóanyag - jelentette be hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter.

    A vakcinákat kedden kezdik kiszállítani, és egyes helyeken még aznap megkezdődhet az oltás.

    Hirdetések

    A dokumentum birtokában kedden 650 ezer vakcina kiszállítása elkezdődik, a hét végéig minden háziorvoshoz jutni fog a készítményből - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Hozzátette: ugyanennyi mennyiséget a szezonális influenza elleni oltásból is kiszállítanak. A állapotosoknak, az ápolóknak, a gondozóknak és a krónikus betegeknek azt ajánlják, hogy mindkét oltást kérjék az orvostól.

    Ezzel egy időben megkezdik az egyéb egészségügyi dolgozók és az ország működéséért felelős vállalatok dolgozóinak oltását - mondta Falus Ferenc, hozzátéve: októberben folyamatosan oltani fognak. Zimonyi Ferenc, a gyártó Omninvest kft. ügyvezetője elmondta: a gyerekeken végzett klinikai vizsgálatok még folyamatban vannak, reményeik szerint náluk is hatékony lesz a vakcina, tehát szervezetük megfelelő immunválaszt ad az oltásra.

    Hozzátette: száz százalékban hatékony vakcina sehol a világon nincs, de a magyar oltóanyag a nemzetközi irányelvekben meghatározott követelményeknek megfelel. A szóban forgó oltásnál is hasonló mellékhatásokat tapasztaltak, mint a szezonális influenza elleni oltásnál, vagyis néhány embernél az oltás helyén bőrpír, enyhe fájdalom jelentkezett, vagy hőemelkedésük volt. Az ügyvezető elismerte, terhes nőknél nem végeztek klinikai vizsgálatokat, a nemzetközi szakirodalom szerint azonban az állapotos nőknél az oltás beadása sokkal kisebb kockázattal jár, mintha a vírustól megbetegszenek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Székely Tamás elmondta: a tervezett mennyiség fele - nagyjából kétmillió adag - az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktáraiban már rendelkezésre áll, hiszen a gyártás, a készletezés és a klinikai vizsgálatok párhuzamosan zajlottak. A háziorvosoknak az a feladata, hogy számba vegyék, körzetükben kik tartoznak a rizikócsoportba, őket ki kell értesíteniük - mondta Székely Tamás. Erre azért van szükség, hogy első körben valóban csak azok kapják meg az oltást, akik arra egészségileg rászorulnak. Az orvos a lista alapján rendeli a készítményt és oltja be a rizikócsoportokba tartozókat. "Szoros" dokumentálásra és elszámolásra van szükség - közölte. Az oltóanyag várhatóan másfél hét múlva a patikákban is kapható lesz, és nagyjából 1800 forintba kerül majd.

    Székely Tamás kérdés kapcsán elmondta, az állami vezetők és a miniszterek nem tartoznak a kritikus struktúrát üzemeltetők közé. Elmondta azt is, hogy beoltatja magát az új vírus elleni vakcinával. A tárcavezető megemlítette: a Magyarországon a kétszáz igazolt esethez képest a két haláleset - bár nagyon sajnálatos - elenyésző. Németh Zsolt, a gyártó cég szóvivője elmondta, terveznek esetleges külföldi értékesítést, de elsődlegesen a magyarországi igényeket szeretnék kielégíteni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA