• Káros gyógyszerhatások gyermekeknél

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint félmillió amerikai gyereknél jelentkezik évente olyan káros reakció vagy mellékhatás gyógyszerszedés következményeként, amely miatt orvosi kezelésre vagy kórházi ápolásra szorulnak.

    Leggyakrabban az ötévesnél fiatalabb gyerekeket érinti, és legtöbbször a penicillin vagy más antibiotikum kiváltotta hatás a probléma, amely lehet kiütés, hasfájás, hasmenés - állapították meg kutatók, akik eredményeiket a Pediatrics című szaklap hétfőn megjelenő októberi számában közlik.

    Hirdetések

    Florence Bourgeois, a bostoni gyerekkórház orvosa, a tanulmány vezető szerzője arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy minden új gyógyszer szedésének megkezdésekor kövessék nyomon, milyen változást tapasztalnak gyereküknél, nem bukkan-e fel például allergiás reakció.

    A tanulmányban elemzett adatokat 1995 és 2005 között gyűjtötték sürgősségi osztályokon és ügyeleteken. Az időszakon belül egyenletes eloszlásban, éves átlagban 585 922 gyereket kezeltek káros gyógyszerhatás miatt. Öt százalékuk szorult kórházi kezelésre, haláleset nem történt.

    Mi vezethet a káros hatások kialakulásához?

    A tanulmányban receptköteles - egyebek között fülgyulladásra, torokfájásra, depresszióra, rákbetegségre előírt - szerekre adott válaszreakciókat vizsgáltak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orvosok a kamaszoknál gyakran találkoztak a hormonális fogamzásgátlók olyan mellékhatásaival is, mint vérzési zavarok, émelygés vagy hányás. Az érintett összes gyerek 43 százaléka 5 év alatti volt, a 15 és 18 év közötti korosztályba tartozók 23 százalékot tettek ki.

    A kórházban ápolt - évente mintegy 540 ezer - amerikai gyereket érintő negatív gyógyszerhatásokról korábban már készült tanulmány, ebben az esetben is mellékhatások, gyógyszerek kölcsönhatása, véletlen túladagolások okoztak gondot.

    Szakemberek szerint visszatérő probléma a gyógyszerek otthoni adagolása, főként a folyadékok kimérésébe csúszik hiba: a szülők időnként összekeverik, hogy cseppben, teáskanálban vagy milliliterben van-e az előírt dózis.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA