• H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem jó az újinfluenza ellen megelőzésképpen szedni a Tamiflu vírusellenes gyógyszert, mert ettől a vírus ellenállóvá válhat a készítményre - ismét így foglalt állást pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    A gyógyszerellenálló esetek csaknem fele összefügg az antivirálisok megelőző alkalmazásával.

    Hirdetések

    A Tamiflu a WHO által ajánlott egyik vírusellenes készítmény, amelyet bevetnek a világjárványos influenza súlyosabb eseteiben. Hatóanyaga az oseltamivir. Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete szerint a 28 ismert gyógyszerrezisztens esetből 12 köthető a Tamiflu megelőzésképpeni alkalmazásához.

    Hat másik esetben olyan betegeknél bizonyult ellenállónak az influenzavírus, akiknél súlyos mértékben alkalmaztak immunelnyomó gyógyszert, négy esetben pedig olyan páciensnél, aki kezelésképpen szedett Tamiflut. Két olyan betegnél is ellenálló volt a vírus, aki sem megelőzésképpen, sem kezelésképpen nem szedte előtte a Tamiflut.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A WHO megjegyzi, hogy ahol a svájci Roche cég Tamifluja hatástalannak bizonyul, ott a brit GSK cég Relenza márkanevű vírusellenes készítményét kell alkalmazni.

    Összességében a WHO szórványosnak és nem gyakorinak minősíti a gyógyszerrezisztens influenzás eseteket. "Általában a WHO nem javasolja a vírusellenes gyógyszerek megelőzés céljára való alkalmazását" - áll a közleményben.

    A WHO azt tanácsolja: ha a veszélyeztetett személynek influenzás fertőzöttel volt kapcsolata, akkor figyelni kell a tünetek megjelenését, és csak a tünetek megléte esetén ajánlatos azonnal megkezdeni az antivirális szerek alkalmazását.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza - Egyre több kórházban van látogatási tilalom

    A járvány miatt országszerte egyre több intézményben rendelnek el látogatási tilalmat - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA