• Mi a vezető halálok Magyarországon? Íme a rizikófaktorok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szeptember utolsó vasárnapján a Szív Világnapja keretében a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire hívták fel világszerte az emberek figyelmét.

    A vezető halálokként számon tartott betegségcsoporttal kapcsolatban hazánkban is számos olyan vizsgálat folyik, amely a lehetséges kezelések illetve a szövődmények megelőzésére  kifejlesztett terápiák hatékonyságát kutatja.

    Hirdetések

     Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról?

    A dohányzók közül nagyon sokan úgy indulnak neki a boldog újévnek, hogy megfogadják, idén megszabadulnak egészségtelen szenvedélyüktől. Nagyrészüknek nem fog sikerülni, a tudósok tudni vélik, hogy miért.
    Hány százaléknak sikerül? >>

    A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában elsősorban saját életmódunk játszik meghatározó szerepet - többek között az elhízás, a magas vérnyomás és vércukorszint, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás, a magas koleszterinszint, a sok stressz mind közreműködnek a betegség kialakulásában.

    Sajnos ezen betegségek egyik legfőbb közös jellemzője, hogy általában nagyon sokáig nem okoznak semmilyen panaszt, így sokszor csak akkor észleljük, hogy baj van, amikor már komolyra fordul a helyzet.

    A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek évente több mint 17,5 millió emberéletet követelnek világszerte. Hazánkban sajnos ez a helyzet még rosszabb – a kardiovaszkuláris betegség következében elhunyt betegek aránya mintegy 45 százalékkal magasabb, mint az európai átlag.

    A szív- és érrendszeri betegségek kezelésben a rizikó faktorok visszaszorítása mellett, kiemelkedően fontos a rendszeres orvosi felügyelet és szakszerű terápia, amely a megelőzés mellett betegek életminőségének javítását szolgálja. Napjainkban világszerte számos olyan kutatás folyik, amely a szív- és érrendszeri események, illetve annak szövődményeinek megelőzését vizsgálja, ezáltal egyre hatékonyabb terápiás eljárásokat kidolgozva.

     A szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok

    Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban csupán a harmadik. Részletek a szív- és érrendszeri betegségekről>>

    A nemzetközi kardiológiai kongresszusokon legutóbb nyilvánosságra hozott két jelentős mérföldkőnek számító vizsgálati program, az ONTARGET és RE-LY, már mind magyar betegek bevonásával folytak. Ez azért is fontos, mert a pontos magyar beteginformációk mellett, ezáltal a legkorszerűbb terápiák is elérhetővé válnak a hazai betegek számára.

    A nemzetközi jelentőségű vizsgálatokban való részvétel továbbá komoly elismerést jelent a magyar szakma számára is: az ONTARGET az egyik valaha folytatott legnagyobb betegszámú klinikai vizsgálat, amelynek keretében egy olyan vérnyomáscsökkentőt teszteltek, amely 25 százalékkal csökkenti a súlyos szív- és érrendszeri események, azaz a stroke vagy szívinfarktus bekövetkezésének esélyét. A vizsgálat mintegy 40 országban 25 000 beteg részvételével folyt – Magyarországról mintegy 20 centrum 600 betege vett részt.

    Egy másik, szintén áttörésnek számító vizsgálati eredményekkel szolgáló kutatás a RE-LY vizsgálat volt. Az eredmények bebizonyították, hogy a tesztelt orális véralvadásgátló 34 százalékkal csökkenti a stroke és a szisztémás embólia kialakulásának esélyét a szívritmuszavarban szenvedő betegek esetében, és hatásának köszönhetően 20 százalékkal ritkábban alakultak ki vérzéses szövődmények. Az ebben a vizsgálatban résztvevő több mint 18 000 betegből 172 magyar volt.

    Mindkét vizsgálatot Dr. Keltai Mátyás vezette hazánkban: „Ezek a vizsgálatok, amelyekben mi magyar orvosok és betegek is részt vettünk, fontos és új távlatokat nyitnak a gyógyszeres kezelés korszerűsítésében és a megelőzésben is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A krónikus alvadásgátló kezelés sok tízezer beteg mindennapjának gondja. Az erre irányuló vizsgálat eredményei alapján várhatóan egyszerűbbé és biztonságosabbá fog válni ezeknek a betegeknek a kezelése. A kardiológusok nagy örömmel fogadták az eredményeket. Várhatóan néhány hónap múlva, a hivatalos regisztráció után bevezetésre fog kerülni az új eljárás.

    A megelőzés majdnem minden embert érint. Nem elsősorban orvosi feladat. Mindenki saját maga és a családja számára a legfontosabb. Saját magunknak kell tudnunk azt, hogy mit tehetünk, mit kell tennünk magunkért – azért hogy hosszú, egészségben, örömben eltelt életet élhessünk.

    Persze a dohányzás elhagyásában, az egészséges étrend kialakításában, a rendszeres mozgás szükségességének felismerésében az orvosok, nővérek, dietetikusok is tudnak segíteni, és meg tudják mutatni, hogy vannak-e olyan gyógyszeres kezelések is melyek a megelőzés számára hasznosak (vannak). A koszorúérbetegségek megelőzésében például négy olyan gyógyszercsoport van, melyekről igazolódott, hogy csökkentik a halálozás kockázatát.

    A terápiában fontos szerepet játszanak maguk a betegek – az orvos csak akkor tud segíteni, ha a beteg a közös cél érdekében együttműködik, kéri a segítséget és tartja magát a javasoltakhoz.” – mondta el az Országos Kardiológiai Intézet professzora a vizsgálattal kapcsolatban.

    (well.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Hogyan csökkenthetjük a nyugalmi pulzust?

    A percenként mért szívverés számát nevezzük pulzusnak, amely akkor nyugalmi, ha éppen nyugalomban vagyunk, tehát nem mozgunk, nem élünk meg stresszhelyzetet. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa szerint, ha a nyugalmi pulzusszámunk is magas, azt mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA