HIV-vakcina: itt az áttörés!

Független Hírügynökség
megjelent:

Áttörésnek minősítették csütörtökön a kutatók azt az AIDS elleni védőoltást, amelyet 2003 óta tesztelnek Thaiföldön. Ez az első olyan AIDS-vakcina, amely csökkenteni képes a fertőzés kockázatát.

A világ legnagyobb vakcinatesztje keretében több mint 16 ezer átlagos kockázatú önkéntest oltottak be két Bangkok közeli tartományban. A kísérleti oltást az amerikai hadsereg és a thai egészségügy minisztérium szervezte.

Az oltásokat 2003 októberében kezdték. Most megállapították, hogy az oltóanyag 31,2 százalékkal csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát.

A kísérleti alanyok 18 és 30 év közötti HIV-negatív férfiak és nők voltak. A csoport felé a kísérleti vakcinával oltották be, a másik felét placebóval. A placebós csoportból 74 fertőződött meg, a másik csoportból, amely igazi oltást kapott csak 54.

Az oltóanyag lényegében két korábbi vakcina kombinációja, de a két összetevő külön-külön nem vált be, mert nem csökkentette a fertőzést. A két korábbi oltóanyag a francia Sanofi-Aventis ALVAC és a VaxGen AIDSVAX jelű készítménye volt.

"Ez nagyon jelentős tudományos előrelépés, amely alapján remélhetjük, hogy a jövőben hatásos oltóanyagot tudunk kifejleszteni. Ez az első bizonyíték arra, hogy a HIV-oltás képes védelmet nyújtani a fertőzés ellen" - jelentette ki Jerome Kim, az amerikai hadsereg HIV-kutatási programjának ezredese.

Az AIDS-t, a szerzett immunhiányos betegséget 1981-ben fedezték fel, azóta 25 millió ember halt bele, s 35 millió él az AIDS-t okozó HIV-vírustól megfertőzve.

Eddig mintegy 50 oltóanyagot próbáltak ki embereken, de csak kettő jutott túl a klinikai teszt mindhárom fokozatán, és mindkettő kudarcnak bizonyult.

A nem egészen 33 százalékos hatékonyságot kutatók szerénynek, de már statisztikailag jelentősnek minősítik.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.