• HIV-vakcina: itt az áttörés!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Áttörésnek minősítették csütörtökön a kutatók azt az AIDS elleni védőoltást, amelyet 2003 óta tesztelnek Thaiföldön. Ez az első olyan AIDS-vakcina, amely csökkenteni képes a fertőzés kockázatát.

    A világ legnagyobb vakcinatesztje keretében több mint 16 ezer átlagos kockázatú önkéntest oltottak be két Bangkok közeli tartományban. A kísérleti oltást az amerikai hadsereg és a thai egészségügy minisztérium szervezte.

    Hirdetések

    Az oltásokat 2003 októberében kezdték. Most megállapították, hogy az oltóanyag 31,2 százalékkal csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát.

    A kísérleti alanyok 18 és 30 év közötti HIV-negatív férfiak és nők voltak. A csoport felé a kísérleti vakcinával oltották be, a másik felét placebóval. A placebós csoportból 74 fertőződött meg, a másik csoportból, amely igazi oltást kapott csak 54.

    Az oltóanyag lényegében két korábbi vakcina kombinációja, de a két összetevő külön-külön nem vált be, mert nem csökkentette a fertőzést. A két korábbi oltóanyag a francia Sanofi-Aventis ALVAC és a VaxGen AIDSVAX jelű készítménye volt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ez nagyon jelentős tudományos előrelépés, amely alapján remélhetjük, hogy a jövőben hatásos oltóanyagot tudunk kifejleszteni. Ez az első bizonyíték arra, hogy a HIV-oltás képes védelmet nyújtani a fertőzés ellen" - jelentette ki Jerome Kim, az amerikai hadsereg HIV-kutatási programjának ezredese.

    Az AIDS-t, a szerzett immunhiányos betegséget 1981-ben fedezték fel, azóta 25 millió ember halt bele, s 35 millió él az AIDS-t okozó HIV-vírustól megfertőzve.

    Eddig mintegy 50 oltóanyagot próbáltak ki embereken, de csak kettő jutott túl a klinikai teszt mindhárom fokozatán, és mindkettő kudarcnak bizonyult.

    A nem egészen 33 százalékos hatékonyságot kutatók szerénynek, de már statisztikailag jelentősnek minősítik.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA