Jódhiány - Évente 34 ezer szellemileg sérült gyerek születik Ukrajnában

MTI
megjelent:

Másfél millió felnőtt és gyermek szenved jódhiányos betegségekben Ukrajnában a jódhiány tömeges megelőzésének hiánya következtében, ráadásul évente több mint 34 ezer gyermek születik szellemileg visszamaradottan az anyai szervezet jódhiánya miatt.

Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban jelenleg születő gyermekek 80 százalékánál áll fenn a kockázata jódhiánnyal kapcsolatos valamilyen megbetegedés kifejlődésének. Az országban évente 300 ezer gyermek jön a világra úgy, hogy védtelen a visszafordíthatatlan agykárosodást okozó jódhiánnyal szemben - adta hírül szerdán a lembergi zik.com.ua internetes hírportál.

A jelentés szerint az évente világra jövő mintegy 426 ezer gyermek nyolc százaléka súlyos jódhiányban szenvedő anyától származik, azaz több mint 34 ezren születnek szellemi visszamaradottsággal.

Szakemberek azt jósolják, hogy ha nem javul a helyzet, akkor az elkövetkező tíz évben hatezer gyermek fog kreténizmussal, 18 ezer pedig szellemi fogyatékkal születni, míg további 320 ezernek komoly problémái lesznek az iskolai előmenetel terén, majd a munkaerőpiacon.

Jódhiány
Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, mindössze az Alföld középső területén található megfelelő mennyiségű jód. A jódhiány és tünetei

Már kidolgozták ugyan a főként az ország nyugati, hegyvidéki régióira jellemző jódhiány megelőzésének a 2010-2014 közötti időszakra szóló állami programját, de még nem fogadták el.

A probléma részleges orvoslásához évente legalább 150 ezer tonna jódozott étkezési sóra lenne szükség, de csak 20-40 ezer tonna áll rendelkezésre.

Pajzsmirigy önellenőrzés
Ha valaki rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz. Az pajzsmirigy önvizsgálat lépései

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.