• Az alkohol pozitívan hat agysérülés esetén

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy adag alkohol jó kezelés lehet fejsérült embereknél - idézte hétfőn amerikai sürgősségi orvosok véleményét a BBC hírportálja.

    Az orvosok megfigyelése szerint az agyi trauma után kisebb valószínűséggel hal meg, akinek vérében alkohol van.

    Hirdetések

    Ennek oka az lehet, hogy az alkohol csökkenti a szervezet sérülésre adott gyulladásos reakcióját - írták az Archives of Surgery című szaklap szeptemberi számában megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

      Hol kezdődik az alkoholizmus?

    "Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Az orvos válasza>>
    Állatkísérletek azt mutatják, hogy a fejsérülés után bevitt alkohol mennyisége alapvető fontosságú: túl kevésnek nincs hatása, túl soknál viszont nagyobb a kár, mint a haszon.

    A most közzétett kutatásban Ali Salim, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ munkatársa és csoportja az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vizsgálatban 38 ezer közepes és súlyos fejtraumás ember adatait elemezte abból a szempontból, hogy milyen összefüggés van a vér sérüléskori alkoholszintje és a sérülés kimenetele között.

    Jobban gyógyultak az alkoholos betegek?

    Megállapították, hogy jellemzően kisebb eséllyel haltak meg sérülésüket követően azok, akiknek alkohol volt a vérükben, mint azok, akiknek nem volt.

     Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kultúrált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
    Az alkoholos befolyás alatt állók ugyanakkor fiatalabbak is voltak, sérüléseik pedig átlagosan valamivel enyhébbek. A kórházi tartózkodás ideje alatt azonban több szövődményt tapasztaltak az alkoholos csoportban, mint a másiknál.

    "A halálozási arány csökkenése azoknál a traumás agysérüléses pácienseknél, akik vérében a balesetkor etanol volt, felveti a lehetőséget, hogy az etanol agysérült pácienseknél való alkalmazása javíthatja a kimenetelt" - közölték a kutatók.

    Hangsúlyozták azonban, hogy az alkohol komplikációkat is okozhat, ráadásul maga is számos baleset okozója. A szakértők óvnak attól, hogy megállapításukat a több ivás alátámasztására használja fel bárki.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

    K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

    A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

    Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

    Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA