A H1N1 és a szívroham kockázata

Független Hírügynökség
megjelent:

Az újinfluenzás halálesetek nagy része mögött szívbetegségek húzódnak meg - emeli ki egy kedden megjelent brit tanulmány. A szerzők ezért azt ajánlják, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők oltassák magukat influenza ellen.

A Lancet Infectious Diseases című orvosi lapban megjelent tanulmány azt vizsgálja, hogyan alakultak a szívbetegségek és az infarktusok az 1932 és 2008 közötti influenzajárványok idején. A tudományos dolgozat nem foglalkozik a mostani influenza-világjárvánnyal.

A szerzők megállapítása szerint az influenzajárványok idején tapasztalható halálozásemelkedés 35-50 százaléka magyarázható a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Az influenza gyulladást okoz, és befolyásolja a véralvadás molekuláris szabályozását. Ez destabilizálhatja az érfalakon lévő zsírlerakódást, ami vérrögképződéshez és a koszorúér elzáródásához vezethet - állapítják meg a szerzők.

Nem sokan vizsgálták, hogy az influenzaoltás ad-e védelmet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, de a rendelkezésre álló kevés bizonyíték azt mutatja, hogy ad, hangsúlyozza a tanulmány.

A szerzők szerint bátorítani kellene, hogy a szív- és érrendszeri betegek beoltassák magukat influenza ellen. De a kockázati csoportból csak viszonylag kevesen kérik az oltást. Nagy-Britanniában például a krónikus betegségekben szenvedőknek csupán 47,2 százaléka oltatja magát influenza ellen.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy Gabriella, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.