• Új influenza és a szívroham kockázata

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az influenzás halálesetek nagy része mögött szívbetegségek húzódnak meg - emeli ki egy kedden megjelent brit tanulmány. A szerzők ezért azt ajánlják, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők oltassák magukat influenza ellen.

    A Lancet Infectious Diseases című orvosi lapban megjelent tanulmány azt vizsgálja, hogyan alakultak a szívbetegségek és az infarktusok az 1932 és 2008 közötti influenzajárványok idején. A tudományos dolgozat nem foglalkozik a mostani influenza-világjárvánnyal.

    Hirdetések

    A szerzők megállapítása szerint az influenzajárványok idején tapasztalható halálozásemelkedés 35-50 százaléka magyarázható a szív- és érrendszeri betegségekkel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az influenza gyulladást okoz, és befolyásolja a véralvadás molekuláris szabályozását. Ez destabilizálhatja az érfalakon lévő zsírlerakódást, ami vérrögképződéshez és a koszorúér elzáródásához vezethet - állapítják meg a szerzők.

    Nem sokan vizsgálták, hogy az influenzaoltás ad-e védelmet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, de a rendelkezésre álló kevés bizonyíték azt mutatja, hogy ad, hangsúlyozza a tanulmány.

    A szerzők szerint bátorítani kellene, hogy a szív- és érrendszeri betegek beoltassák magukat influenza ellen. De a kockázati csoportból csak viszonylag kevesen kérik az oltást. Nagy-Britanniában például a krónikus betegségekben szenvedőknek csupán 47,2 százaléka oltatja magát influenza ellen.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    A 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggések

    Napjainkban különösen fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésre. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a szív- és érrendszeri kockázatokkal, konzultáljanak erről kezelőorvosukkal, nemcsak maguk, de szeretteik érdekében is.

    Változott a határérték - Önnek még normális a vérnyomása?

    Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas vérnyomás határértékét.

    Szívbetegség és autóvezetés

    Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője is veszélynek van kitéve, ha vétünk.

    Ön tudja, hogy hány éves a szíve? Mutatjuk, hogy mi öregítheti

    Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve öregebb, mint a valós életkora. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA