Öntudatlan állapotban is képes tanulni az ember?

Független Hírügynökség
megjelent:

Még a csupán vegetáló betegek is képesek tanulni. Azok is, akik semmilyen jelét nem adják, hogy tudatuknál volnának - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Tanulmányuk a Nature Neuroscience című folyóiratban jelent meg, és ismertette a BBC brit közszolgálati hírportál.

A tudósok 22 öntudatlan betegnél vizsgálták egy pavlovi típusú reflex kialakulását. Előbb zajt keltettek, majd levegőt fújtak a betegek szemére. Egy idő utána betegek egy része már a zajra összeszorította a szemét, mielőtt a levegőfújás érkezett volna.

Mit kell tudni a kómáról?
A kóma sürgős, mihamarabbi orvosi ellátást igénylő állapot, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés szükséges.
Mit kell tudni a kómáról?

A tudósok szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a még látszólag öntudatlanul fekvő betegek is képesek összekapcsolni két eseményt.

Ellenőrzésként olyan betegeknek is fújtak levegőt a szemükbe, akik teljes érzéstelenítés alatt álltak, náluk a szemhéjak egyáltalán nem reagáltak. Vagyis amikor tökéletesen ki van kapcsolva a tudat, akkor tanulás sincs.

A tudósok azt is tapasztalták, hogy gyorsabban épültek fel azok a betegek, akik már a látszólagos öntudatlanság állapotában reagáltak a levegőfújásos ingerre.

A külön eszközt nem igénylő, könnyen végrehajtható kísérlet diagnosztikai módszerül is szolgálhat, amellyel az orvosok jobban prognosztizálhatják az agysérült betegek kilátásait.

Orvosi érdekességek

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.