• Öntudatlan állapotban is képes tanulni az ember?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Még a csupán vegetáló betegek is képesek tanulni. Azok is, akik semmilyen jelét nem adják, hogy tudatuknál volnának - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói.

    Tanulmányuk a Nature Neuroscience című folyóiratban jelent meg, és ismertette a BBC brit közszolgálati hírportál.

    Hirdetések

    A tudósok 22 öntudatlan betegnél vizsgálták egy pavlovi típusú reflex kialakulását. Előbb zajt keltettek, majd levegőt fújtak a betegek szemére. Egy idő utána betegek egy része már a zajra összeszorította a szemét, mielőtt a levegőfújás érkezett volna.

      Mit kell tudni a kómáról?

    A kóma sürgős, mihamarabbi orvosi ellátást igénylő állapot, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés szükséges.
    Mit kell tudni a kómáról?>>
    A tudósok szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a még látszólag öntudatlanul fekvő betegek is képesek összekapcsolni két eseményt.

    Ellenőrzésként olyan betegeknek is fújtak levegőt a szemükbe, akik teljes érzéstelenítés alatt álltak, náluk a szemhéjak egyáltalán nem reagáltak. Vagyis amikor tökéletesen ki van kapcsolva a tudat, akkor tanulás sincs.

    A tudósok azt is tapasztalták, hogy gyorsabban épültek fel azok a betegek, akik már a látszólagos öntudatlanság állapotában reagáltak a levegőfújásos ingerre.

    A külön eszközt nem igénylő, könnyen végrehajtható kísérlet diagnosztikai módszerül is szolgálhat, amellyel az orvosok jobban prognosztizálhatják az agysérült betegek kilátásait.

     Orvosi érdekességek

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A túl sok telített zsírsav fogyasztása károsíthatja az agyműködést!

    Az agyban lévő őssejtek a telített zsírsavaktól károsodhatnak, ami később pszichés tüneteket is eredményezhet. Figyelemzavart, reflexlassulást, de akár depressziót is okozhat.

    Az irányított tanulás gátolja a gyerekek kreativitásának a fejlődését!

    A gyerekek kíváncsiságát kell felkelteni, és hagyni, hogy kreatívan maguk megoldják a feladatot. A kreativitás ugyanis a gyerekek intelligenciáját is fejleszti.

    Az irányított tanulás gátolja a gyerekek kreativitásának a fejlődését!

    A gyerekek kíváncsiságát kell felkelteni, és hagyni, hogy kreatívan maguk megoldják a feladatot. A kreativitás ugyanis a gyerekek intelligenciáját is fejleszti.

    Mozgásfejlődés kisgyermekkorban

    A gyermekvállalás hatalmas felelősséget és rengeteg plusz feladatot jelent a kezdő és gyakorlott szülőkre egyaránt. A gyermek megszületésétől kezdve rohamos fejlődésen megy keresztül, hiszen millió dolgot kell elsajátítson már az első hónapokban is.

    Nyelvet tanulni bárhol lehet!

    A technikai vívmányok elterjedésével rengeteg szokásunk megváltozott. Például változtak az olvasási és ezzel a tanulási technikák is. Nyelveket egyre kevésbé tanulunk könyvből vagy papírról. Kor- és helyfüggetlen már a nyelvtanulás! Készüljünk a nyárra nyelvleckékkel, vigyük magunkkal akár a telefonunkon, tanuljunk az interneten!

    A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

    Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA