• Váratlan rosszullét - Sokan nem tudják, mit kell tenni

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére szeptember második szombatján - idén 12-én - rendezték meg az elsősegélynyújtás világnapját.

    A szervezők így szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás sok esetben életmenthető lehet.

    Hirdetések

    A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegély-nyújtási hibákat, illetve, hogy mit tegyünk helyettük.
    A leggyakoribb hibák >>

    A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő - holott a mentőkre várva néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet. Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kell érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, szabadidősportban stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig.

    Rendelet írja elő, hogy minden munkahelyen, minden műszakban elsősegélynyújtó felszerelést és elsősegély nyújtására kiképzett személyt kell biztosítani. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít. Magyarországon lakosság csekély hányada bír elsősegélynyújtási ismeretekkel.

    A többség attól fél: ha segíteni próbál, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg az elsősegély elmaradása miatt. Naponta hetven magyar ember szenved hirtelen szívhalált, amikor négy perc áll rendelkezésre, hogy a megálló keringést újra lehessen indítani. Az elsősegélynyújtás keretében alkalmazott újraélesztés - hirtelen szívhalál esetén - 10-12 ember életének megmentését jelentheti naponta. A mellkas nyomásával végzett újraélesztést bárki fél óra alatt megtanulhatja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás hatékonyabb és szakszerűbb működése érdekében tanfolyamokat szervez munkahelyeken, lakóterületeken, iskolákban és már óvodákban is. Az oktatási intézmények valamennyi típusában működnek ifjúsági Vöröskereszt-csoportok, illetve alapszervezetek.

    A vöröskereszt idén immár 38. alkalommal rendezte meg országos elsősegélynyújtó versenyét, amelyen általános és középiskolás, valamint felnőtt csapatok mérték össze tudásukat. A Magyar Vöröskereszt tavaly megkezdte az elsősegélynyújtó családok hálózatának kialakítását. Az aprófalvakban és szórványtelepüléseken elindított program célja olyan önkénteseket keresni és egészségügyi segítségnyújtásra megtanítani, akik a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig a bajba jutottakat el tudják látni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel!

    A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások, a fagydaganat és a fagyás. Hogyan előzheti meg és hogy kezelheti a fagyási sérüléseket és a fagydaganatokat?

    Mentsünk életet! - Újraélesztés lépésről lépésre

    Az orvosszakmai elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég pusztán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. Vegyük át lépésről lépésre, hogyan nyújtsunk segítséget, ha valaki bajba került.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA