• Ritka vírust aktivál a gyógyszer

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szklerózis multiplex kezelésére használt egyik szer felébreszt és felerősít egy ritka, agyat megtámadó vírust - közölték szerdán amerikai kutatók.

    Ezek a változások még azoknál a pácienseknél is lezajlanak, akik egyébként előtte nem mutatták a fertőzés jeleit. A natalizumab hatóanyagot az immunreakciók gyengítésére tervezték, mert a szklerózis multiplexes pácienseknél az immunrendszer tévesen ellenségként ismeri fel, és ezért megtámadja a beteg saját szervezetét.

    Hirdetések

      A sclerosis multiplex tünetei
    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
    Melyek a legjellemzőbb tünetek?
    Igor Koralnik, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa kollégáival 19 pácienst vizsgált meg, akik éppen elkezdték szedni a szert. A kutatók a JC jelű vírust keresték szervezetükben, amely Koralnik nyilatkozata szerint a lakosság 90 százalékában jelen van. "Egészséges egyéneknél azonban a vírus alvó állapotban marad a vesében, és nem okoz problémát" - tette hozzá.

    A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a 19 páciens vizeletmintáiban egy év elteltével megugrott a JC vírus szintje, 18 hónap elteltével pedig a páciensek 60 százalékának vérsejtjeit megfertőzte a vírus.

    A kutatás igazolta, hogy a hatóanyag az immunrendszer T-sejtjeinek működését befolyásolta. "A vírus aktiválódása és átalakulása elsőként a vesében történhet meg, majd amint a feléledt vírus a vérbe kerül, könnyedén eljuthat az agyba is" - magyarázta Koralnik. Ennek ellenére a páciensnek nem javasolták a kutatók, hogy hagyják el a szer használatát, mert nem tapasztaltak olyan agyi elváltozásokat náluk, amely indokolttá tette volna ezt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA