• Új influenza - A liftben is elkaphatjuk

    Szerző:
    WEBBeteg

    Liftben ne beszélgessünk - egyebek között erre szólította fel a lakosságot a tajvani járványügyi hatóság az új típusú influenza elleni küzdelem jegyében.

    "Kerüljük a beszélgetést, amikor liftezünk, tüsszentéskor pedig takarjuk el a szánkat és az orrunkat zsebkendővel vagy a ruhaujjunkkal " - áll a járványügyi intézet honlapján közzétett nyilatkozatban.

    Hirdetések

    Ezzel egy időben Tajvan egyetlen humán vakcinagyártó laboratóriuma bejelentette, hogy két hét múlva kezdődik az új influenza elleni oltóanyagának klinikai kipróbálása. Ha a teszt problémamentes lesz, akkor a vakcina novemberben válik hozzáférhetővé a lakosság számára.

    Késik a vakcina

    Lemaradásban van az új influenza elleni oltóanyag gyártásában a svájci óriáscég, a Novartis - jelentette be a holland egészségügyi minisztérium. Hollandia az első tétel leszállításakor - október végén - még a felét sem fogja megkapni az esedékes mennyiségnek. Erről a múlt héten tájékoztatta Hollandiát a Novartis - áll a hágai minisztérium közleményében, ami szerint 20 millió adag oltóanyagot kellene kapniuk az első szállításkor, de csak 6-10 millió dózis érkezik majd.

    A késlekedő szállítással más országoknak is hasonló gondjaik vannak, a holland dokumentum szerint a Novartis az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is tájékoztatta a csúszásról. Az ok az, hogy a vártnál lassabban tenyészik a WHO-tól kapott vírus.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Maga a svájci gyógyszercég nem kommentálta a holland bejelentést. A cég szóvivője annyit mondott, hogy a Novartis egy hónapja folyamatos párbeszédben áll a megrendelő kormányokkal a WHO-tól kapott magvírus lassú tenyészése miatt. "A kormányok számára világos, hogy a szállítási szerződés teljesítése a vírus tenyészésétől függ, és mi továbbra is mindent megteszünk szerződéses kötelezettségeink teljesítéséért" - jelentette ki a szóvivő.

    A világon 25 gyógyszergyár fut versenyt az idővel, hogy még a járvány őszi kiújulása előtt előállhasson a tesztelt és engedélyezett oltóanyaggal. A világ gazdagabb fele, az északi félgömb országai egymilliárd dózisra adtak megrendelést a gógyszergyáraknak. Ennek 80 százalékát öt óriáscég fogja előállítani. Ezek a Novartis mellett a francia Sanofi-Pasteur, a brit GlaxoSmithKline és AstraZeneca valamint az amerikai Baxter.

    (FH) 

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt - A női higiénia alapjai

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás alapjait már gyermekkorban elsajátítjuk, érdemes azonban ezen felül is néhány dologra odafigyelni.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA