A BPA a viselkedésre is hatással van

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és az agyat.

A National Toxicology Program (NTP) szerint a BPA már magzatkorban hatással van az agy-, a viselkedés- és prosztatafejlődésre, de csecsemő és kisgyermekkorban is. Kanada már döntött a BPA-t tartalmazó műanyag cumisüveg betiltásáról, és az Egyesült Államokban is számos állam korlátozza az élelmiszer csomagolóanyagában található BPA mennyiségét.

A fent említett aggodalmakat támasztja alá egy olasz kutatás is, mely bizonyítja, hogy az anya által a szervezetbe került BPA a magzatra olyan hatással van, mely csökkenti a nemi különbségeket. Ez később különösen egyes viselkedési reakciókban nyilvánul meg. A Parmai Egyetem kutatói arról is beszámoltak, hogy a BPA-nak kitett egereknél alapvető, nemekhez kötött viselkedési formák változtak meg.

Mindazoknak, akik a BPA káros hatásaitól tartanak, azt tanácsolják, hogy csökkentsék a palackozott víz és üdítőitalok fogyasztását, valamint kerüljék az előre csomagolt élelmiszerek vásárlását. Ez az ösztrogéntartalmú vegyület leginkább a szeletelt áruk, a műanyag palackban árusított üdítőitalok és tartósított élelmiszerek csomagolóanyagában található.

A BPA-ról már korábban kiderült, hogy növeli az agyi, valamint az immunrendszerrel és a termékenységgel kapcsolatos rendellenességek kockázatát. Mindemellett számos szívbetegség és a diabétesz is összefüggésbe hozható a BPA káros hatásaival.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:Pubmedcentral; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.