Mire utalhat a vékony comb?

Független Hírügynökség
megjelent:

Akiknek 60 centiméteresnél kisebb a combkerületük, azok sokkal gyakrabban halnak meg idő előtt szívbetegségben - állapította meg egy pénteken közzétett dán tanumány. A kutatók szerint még talán diagnosztikai eszköz is lehet a felfedezésükből.

Berit Heitmann és Peder Frederiksen a Koppenhágai Egyetem klinikáján 1436 férfi és 1380 nő adatait elemezte. A pácienseknek még a 80-as évek végéről rendelkezésre álltak a testméreteik.

A testméretek felvétele utáni 12 év alatt 400 páciens meghalt, másik 540-nek pedig volt szív-, vagy szív- és érrendszeri problémája. Ezek között a férfiak kétszer többen voltak, mint a nők. Kiderült, hogy azoknak, akik életben voltak és nem volt szívproblémájuk, mindnek lényegesen vastagabb volt a combja.

Az orvosok a következtetés levonásakor figyelembe vették a szív- és érrendszeri betegségek olyan rizikótényezőit, mint a kövérség, a dohányzás és a magas koleszterinszint.

Még érdekesebb, hogy a combméretben van egy bűvös határérték: a 60 centis kerület. Akinek 60 centi alatt volt a combbősége, annál sokkal magasabb volt a korai halál kockázata. A 60 centis combbőség alattiaknál több mint kétszer gyakoribbak voltak a szívproblémák, és több mint háromszor gyakoribb a halál.

Összefügg a combbőség és a szívizomtömeg?

Érdekes módon csak az számít, hogy 60 centi felett van-e a combbőség. Mindegy, hogy kicsivel vagy sokkal. A nagyon vastag comb nem ad további előnyt.

A dán kutatók arra gondolnak, hogy a vékony comb talán a kicsi szívizomtömeggel van öszefüggésben. A szerzők szerint a combbőséget is hozzá lehet venni azokhoz a testméretekhez (a testtömeg-indexhez, a derék- és csípőbőséghez), amelyek alapján az orvosok megbecsülik a szívbetegségek kockázatát.

A dán tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című brt orvosi folyóiratban jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Izom
Izomsérülések (húzódások, zúzódások) esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. Milyen készítményekkel segíthetjük az izmaink regenerálódását?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Molnár Andrea, Irinyi-Barta Tünde, Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.