• Újfajta eljárásnak köszönheti életét egy újszülött

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megszületett az első lombikbébi, aki egy olyan eljárásnak köszönheti életét, amely megduplázza a kémcsőben megtermékenyített petesejt sikeres beültetésének esélyét - jelentették be szerdán az eljárást végző brit orvosok.

    A kisfiú, Oliver édesanyja 41 éves, és előtte már 13-szor végeztek nála szervezeten kívüli megtermékenyítést - sikertelenül. Az új eljárásnak az a lényege, hogy a petesejteken előbb teljes kromoszóma-ellenőrzést végeznek, és csak azt ültetik be a méhbe, amely tökéletesen rendben van.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A lombikbébis megtermékenyítések kudarcát legtöbbször az okozza, hogy a beültetett embriónak a normálistól eltérő számú kromoszómája van. A fiatal nőknél a petesejtek akár felénél is vannak kromoszóma-rendellenességek, a 39 évesnél idősebb nőknél ez az arány a 75 százalékot is eléri.

    A teljes kromoszómaanalízis kétszeresre növeli a siker esélyét azoknál a pároknál, akiknél már többször fordult elő sikertelen lombikbébis megtermékenyítés vagy vetélés. A tejes kromoszómaanalízis lényegesen csökkenti a későbbi vetélés, az ikerterhesség vagy a szülési rendellenesség kockázatát.

    Az új szűrővizsgálat gyorsabb a hagyományosnál. Az eredmény 24-48 órán belül megvan, szemben az eddigi szokásos 5-7 nappal, ezért az embriókat sem kell lefagyasztani.
    Oliver esetében 8 petesejtből csak kettő volt kromoszómaszám szempontjából normális. Az egyikből lett az az embrió, amelyből megszületett Oliver.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    Mi van a szépség mögött?

    Tudat alatt is a szimmetrikus arcot tartja a legtöbb ember vonzónak. A szimmetria pedig a genetikai tökéletességről árulkodik. Persze igazán szimmetrikus arc nem létezik, de minél szimmetrikusabb egy arc, annál egészségesebb génállomány van a háttérben. Így igazából a szépség keresése a minél tökéletesebb örökítő gének keresése is egyben.

    Az életmód nagyobb hatással van a bélrák kockázatára, mint a genetika

    Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

    A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

    A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Program keretében alakult új kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen.

    A saját biológiáját kutatja az amerikai professzor

    A megelőzés óriási szerepet fog játszani a közeljövő gyógyításában, és természetesen az ehhez szükséges vizsgálati módszerek és műszerek is sokat fejlődnek addig - nyilatkozta Michael Snyder genetikus professzor.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA