• A reménytelenség is hajlamosít a stroke-ra

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők számára nem csak rossz érzés a reménytelenség, egyszersmind növeli a stroke kockázatát is. Kutatók első ízben mutatták ki az összefüggést.

    A szakértők szerint az egyébként egészséges, de krónikus reménytelenséggel küzdő nőknél alakul ki nagyobb eséllyel lerakódás a nyaki artériákban a vérlemezkékből, ami aztán stroke-hoz vezethet.

    Hirdetések

      A stroke rizikófaktorairól

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. Ön hajlamos stroke-ra?>>

    "Az eredmények azt sugallják, hogy a reménytelenség érzését megélő nőket inkább fenyegeti jövőbeni szívbetegség vagy stroke veszélye" - közölte Susan Everson-Rose, a Minnesotai Egyetem orvosi karának kutatója, akinek a témában készült tanulmánya a Stroke című tudományos folyóirat oldalain jelent meg.

    Everson-Rose vezette csoport kutatása az első, amely kimutatta, hogy a reménytelenség közvetlen hatással van az egészséges nőket fenyegető agyi katasztrófa (többek közt agyérgörcs, agyvérzés) esélyére. 

    A tudósok 559, ötven év körüli nőt vizsgáltak, a résztvevők egyike sem mutatta a szívbetegség olyan orvosi jeleit, mint például a magas vérnyomás. A reménytelenség mérésére kérdéseket tettek fel az alanyoknak jövőbeni céljaikról és személyes terveikről. A depresszióra utaló jeleket is megfigyelték, és egy húszfokú skála segítségével osztályozták azokat. A nők nyaki artériájának vastagságát ultrahangos technika segítségével vizsgálták.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A különbség jól mérhető volt. Azoknak a nőknek, akik nagyfokú reménytelenségről számoltak be, 0,02 milliméterrel vastagabb volt a nyaki artériájuk, mint azoknak, akik reménnyel telinek mondták magukat. A különbség akkor is jelentős, ha más tényezőket - többek közt a kort és az egészségügyi állapotot - is számításba vettek.

    A vizsgálat során a kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy külön válasszák a reménytelenség érzését és a depressziót. "Arra jutottunk, hogy a nyaki artériák megvastagodása kifejezetten a reménytelenséggel függ össze" - mutatott rá Susan Everson-Rose.

    A szakember szerint ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: milyen specifikus pszichológiai változások zajlanak le egy krónikus reménytelenséggel küzdő nőben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA