• Teljesen gyógyszerfüggővé vált Michael Jackson, és könyörgött az altatóért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Teljesen gyógyszerfüggővé vált Michael Jackson, és könyörgött az altatóért, amelyet tejnek nevezett - derül ki a popsztár halálának szerdán nyilvánosságra került vizsgálati dokumentumaiból.

    Az iratok szerint már hetekkel a This Is It (Ennyi!) című visszatérő koncertek előtt súlyos álmatlanságban szenvedett az énekes. Orvosa, Conrad Murray elmondása szerint "Jackson nagyon is tudta, milyen gyógyszereket kap és könyörgött az általa csak tejnek nevezett, fehér színű folyadékért, Propofol-ért".

    Hirdetések

     Michael Jackson és a gyógyszerek

    Michael Jackson hírek szerint legalább hét gyógyszert szedett rendszeresen. Az eset ráirányította a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszerszedés veszélyeire. Gyógyszerfüggőség, hipochondria, gyógyszer-kölcsönhatások...
    >>Bővebben a gyógyszerszedésről
    A popsztár utolsó óráinak történéseiből is az derül ki: tudta, orvosa milyen szereket ad be neki, csak azért, hogy aludni tudjon.

    A dokumentumok szerint 50 milligramm Propofolt kapott éjjelente Jackson intravénásan, már 6 héttel június 25-i halála előtt. De Murray azt vallotta: félt attól, hogy a popsztár függővé válik, emiatt június 22-én megfelezte a Propofol adagot és inkább Lorazepam és Midazolam nevű, enyhébb szereket adott neki.

    A következő éjszakán sem kapott tejet Michael Jackson és a sztár tudott aludni. Június 24-én azonban újra előjött az énekes álmatlansága, emiatt június 25-én hajnali 1 óra 30 perckor Jacko kapott 10 milligramm Valiumot, 2 órakor pedig két milligramm Lorazepamot. 3 órakor két milligramm Midazolam következett, de ekkor sem jött álom a sztár szemére. Ezért reggel 5 órakor megint Lorazepam-ot, 7 óra 30 perckor Midazolam-ot kapott Michael Jackson.

    Az orvos - saját bevallása szerint - eközben mindvégig figyelte a sztár pulzusát egy monitoron is, de Jackson csak nem tudott elaludni és a Propofolért könyörgött. 10 óra 40 perckor meg is kapta a "tej" adagot - 25 milligrammot - Lidocainnal megspékelve.

     Michael Jackson betegségei

    Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
    >>Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen
    Ekkor szenderült álomra Jackson, majd az orvos ellépett az ágyától, hogy kimenjen vécére, de mire két perc múlva visszajött, a popkirály már nem lélegzett. Ezután hívta ki Murray a mentőket.

    A halottkém vizsgálatát Michael Jackson ügyében kedden hozták nyilvánosságra: eszerint "halálos mennyiségű" gyógyszerkoktélt, köztük a Propofol nevű nyugtató-, és altatószert mutatták ki a popsztár testében. A rendőrség kihallgatta Jackson személyi orvosát, aki tagadta bűnösségét, és az amerikai hatóságok egyelőre senkit nem gyanúsítottak meg az énekes halálának ügyében.

    Az elmúlt hetekben Murray irodáit a rendőrök átkutatták,az orvost pedig kihallgatták, de ő tagadta bűnösségét. Az amerikai napilapok közül több is azt írta hétfőn, hogy egyre valószínűbbnek tűnik: Jackson-nak túladagolták a szert. Korábbi bírósági dokumentumok szerint egyébként Murray több mint 770 ezer dollár, átszámítva több mint 145 millió forint tartozást halmozott fel.

    (FH)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA